VÉGET ÉRT A SZEMLÉLETFORMÁLÓ PROJEKT KARCAGON

November eleje óta minden megváltozott a karcagi hulladékgazdálkodásban. Új, eltérő színű kukákba gyűjti a lakosság a kommunális hulladékot.

A környezetvédelmi beruházás zárása után három héttel az úgynevezett szemléletformáló projekt is befejeződött- ebben leginkább az óvodások és az iskolások voltak érintettek.

December harmincegyedikével lezárult egy uniós finanszírozási fejezet: véget ér a Terület- és településfejlesztési Operatív Program. E támogatási forma során európai uniós és magyar költségvetési forrásból számos beruházás zajlott le Karcagon is. Egyik ilyen utolsó, amelyet a
Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program finanszírozott, a Karcagtól a Tisza- tóig érő, huszonhárom önkormányzatot magába foglaló hulladékgazdálkodási és az ehhez kapcsolódó szemléletformálási projekt volt.

SZEPESI TIBOR, polgármester:
A legfontosabb cél az volt, hogy egy magasabb szintű szolgáltatás valósuljon meg Karcag városában. Modernizálódott a hulladékkezelő-
telep, bővült az eszközpark, edényzet került beszerzésre, amelyek aztán kihelyezésre kerültek a háztartásokba. Ugye ez a hulladékszállítási edényeket jelzi, egyszerű, hétköznapi nyelven kukák kerültek beszerzésre.


A különböző színű edényzetek más és más típusú háztartási hulladék gyűjtésére szolgálnak. Így a zöld, a szürke, a sárga és a barna kukákba sem lehet másfajta hulladékot tenni, mint ami abba illik. Ezt hívják szelektív gyűjtésnek.

HUBAI IMRE, a vármegyei közgyűlés elnöke:
Ez most már az életünk részévé kell, hogy váljon és egyre inkább meg kell, hogy határozza, hogy akkor tudunk a hulladékból adott esetben erőforrást meríteni, hogyha tudatosan készülünk arra, hogy szelektíven
fogjuk gyűjteni. Az ehhez szükséges tárolóedényzetet, a szállítójárműveket, majd a befogadókat is ennek megfelelően tervezzük meg, ennek megfelelően méretezzük és a hasznosításhoz szükséges erőforrásokat, költségvetési forrásokat akár a „szennyező fizet”- elv alapján a hozzájárulásokat is azoktól kérjük el, akik akár a saját felelősségi körükben a legtöbbet tehetnek azért, hogy ne kelljen óriási tömegű hulladékkal bajlódnunk.

A projekt nagyon hangsúlyos eleme az úgynevezett szemléletformálás volt, hiszen szakemberek szerint a legfiatalabbakat lehet a leghatékonyabban megszólítani környezetvédelmi kérdésekben. Így óvodásoknak, kisiskolásoknak szerveztek a program során számos olyan akciót: rajzpályázatot, környezetvédelmi totót, aminek a célja közvetlen környezetünk megóvásának fontossága. A különböző pályázatokon legeredményesebben szereplő diákok a projektzárón értékes díjakat vehettek át.

Infokarcag

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek