FOSZTOGATNAK A TEMETŐBEN

Ellopott virágok, koszorúk, megrongált sírhelyek. Évek óta jelentős anyagi és érzelmi károkat okoznak azok, akik rendszeresen lopnak, rongálnak a szolnoki temetőben.

Egyesek szerint kamerarendszer kiépítésével orvosolható lenne a probléma, mások szerint viszont még azzal sem.

Aki temetőben lop, szégyellje magát!

Narráció: A szolnoki temető a vármegye egyik legnagyobb sírkertje. Ebből nem kellene automatikusan következnie, de nagyon gyakoriak, szinte mindennaposak a lopások. De a sírrongálások sem ritkák.

BOZSIK ISTVÁN:
-Az idei évben még nem tapasztaltam szerencsére, tavalyi évben több volt olyan, hogy viráglopás, tövestől kivették a krizantémot, kivették a vázából a virágokat, levagdalták a krizantém fejeit és hát ugye nem beszélve arról, hogy a rózsákat meg úgy levágták tőből, hogy nem lehetett semmire használni.


A gyakori temetőlátogatók tudnak olyan esetről is, hogy a frissen hantolt sírról egyik napról a másikra eltűnt az összes koszorú. Ez kirívó eset, de a viráglopásokon már nem lepődik meg senki, legfeljebb felháborodik.

KUPECZKI LAJOS:
-Hoztam két tuját a sírra, szüleimnek és másnap jöttem volna meglocsolni és ellopták. Sőt, volt olyan is, hogy teliültettem virággal és akkor másnapra ellopták. Jöttem volna locsolni és akkor ellopták. Nem tudom, mikor, hogy pontosan. Mikor, hát csak éjszaka valamikor, mert másnap jöttem meló után és akkor nem voltak meg egyáltalán a virágok. Nem tudom, hogy ki vetemedik ilyenre, hogy egyáltalán másnak a sírjáról elvigye a virágokat? Szóhoz nem tudok jutni tulajdonképpen.


Közösségi médiás közzétételek, feljelentések sora követi a temetői lopásokat, mindezek ellenére úgy tűnik, a folyamat megállíthatatlan.


-Hát, sajnos itt ilyen ültetett virágot is loptak ki tövestől. Muskátlit, mikor mit. Többször. Szálas virágot, vázát a sírról. Úgyhogy ez új síremlék, új váza. Úgyhogy sajnos előfordul.


Egy- egy műkő- váza hatvan- nyolcvanezer forintba kerül. A megfigyelések alapján szakértő lehet a vázatolvaj, hiszen úgy lopja el a virágtartót, hogy a sír más felületén semmiféle nyomot nem hagy, vagyis azt már nem rongálja meg.

MOLNÁR IVÁN, önkormányzati képviselő:
-Na most a temetőgondnoksággal is beszéltünk, hogy mit ajánlanak. Ők ajánlották azt, hogy ne lehessen simán ellopni, mert ugye fel tudják a vázát bárhol használni, ezért is lopják el, ezért gravírozzák bele a halottnak a monogramját, mert így akkor nem tudja fölhasználni.


Sokak szerint, ha lenne a temetőben kiépített, rendőrségi bekötéssel bíró
biztonságikamera- rendszer, jelentősen csökkenne a lopások, rongálások száma. A sírkert közterületnek minősül, így annak bekamerázásáról az önkormányzatnak kell döntenie- vállalva a kiépítés, illetve az üzemeltetés költségeit. Mások szerint viszont a bokros- fás temetőben még ez sem jelentene biztos megoldást.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.