TOMBOL AZ ALLERGIASZEZON

Sokakat érint a pollenallergia. Orrfolyás, tüsszögés, szemviszketés, mind arra utalnak, hogy beköszöntött az allergiaszezon, ami az enyhe időjárás miatt a napokban egyre erőteljesebben tombol.

Magyarországon az éghajlati és földrajzi viszonyok alapján három fő
pollenszezont különíthetünk el, amelyek az időjárástól függően február végétől október végéig terjednek. A korán virágzó fák pollenjei miatt az arra érzékenyeknél már most megkezdődhetnek az allergiás panaszok.A februártól májusigtartó tavaszi pollenszezon növényei a mogyoró, az éger, a nyár, a fűz, a nyír, a tölgy, a kőris és a platán. Megkerestünk egy témában jártas szakembert, aki a tájékoztatta televíziónkat a téma kapcsán.

Hajdú Csilla növényvédő szakmérnök
-Jó hír az allergiásoknak, hogy a legnagyobb allergiát okozó mogyoróbokor már elvirágzott. Most tulajdonképpen a fűzfa virágzik, de arra is sokan allergiások. A nyárfa még nem virágzik ki, az égerfa viszont igen, és az is okoz allergiát. A nagyon komoly allergiát okozó parlagfű jóval később fog megjelenni. A fűfélék közül az ecsetpázsit lesz most a legközelebbi, ami bosszúságot okozhat az embereknek. Az
útifű is okozhat allergiát, de tulajdonképpen most a hetekben szerintem nyugalmi szezon lehet, egyedül a fűzfa az, ami most problémát jelenthet.

Az utcákat járva mi is sok tüsszögő emberrel találkoztunk. Megkérdeztük a karcagiakat mennyire érinti őket a pollenszezon és milyen tüneteket tapasztalnak ilyenkor magukon.

Fórizs Andrásné:
-Köhögök, tüsszögök, viszket a szemem, hapcizok, ilyenek vannak meg könnyezik a szemem.

Egy másik általunk megkérdezett hölgy is nehezen viseli a pollenszezont.


Vincze Katalin Veronika:
-Tombol az allergiaszezon, ami sajnos azzal jár, hogy viszket a szemem, fáj a torkom, folyik az orrom. Különböző apró kis trükkökkel védekezek ilyenkor, főként ugye orrsprayt szemcseppet használok.

Volt olyan megkérdezett lakos is, akinek a családjában van allergiás. Konkrétan a gyermeke szenved a tünetektől, de megpróbálnak úrrá lenni a helyzeten.

Alexa Józsefné
-Orrfolyás, pirosszem végül is ennyi folyamatos tüsszögés. Elég kellemetlen tud lenni mert az éjszakáit is befolyásolja. Ha hamarabb elkezdjük a gyógyszeres kezelést akkor enyhülnek ezek a tünetek.


A szakember szerint az időjárás is nagyban befolyásolja, hogy mikor indul be a pollenszezon.

Hajdú Csilla növényvédő szakmérnök
-Először is nagyon korán jött a tavasz. Most megint lesz egy kis fölmelegedés, utána jön egy lehűlés, és ez mindenféleképpen vagy gyorsítja, vagy pedig lassítja a fáknak a virágzását, és ez befolyásolja a pollenszórást is.

Az allergiások tehát még nem lélegezhetnek fel. A pollenszezon várhatóan májusig kitart majd.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek