HŐSÉGBEN IS SÜTIK A KENYERET

A hőségben aki teheti, árnyékba, hűvös helyiségbe menekül. De vannak jónéhányan, akiknek ez nem adatik meg: például akik aszfaltoznak, vagy éppen kenyeret sütnek. Nekik a forrósággal megküzdeni munkaköri kötelességük.

Sül a kenyér. Az alapvető élelmiszer elkészítése még télen is meleg körülmények között történik, a technológia miatt ez másként nem is lehetséges. A kemence kétszáznegyven fokos, közvetlenül mellette pedig ritkán csökken negyven fok alá a hőmérséklet.

LACZIK MÁRTON, termelésvezető, Kerekcipó Kft.:

Mindig meleg van, hát itt nyáron egy kicsivel melegebb, ilyenkor egy kicsivel több folyadék fogy, a pihenőidő is egy kicsivel több szokott lenni, illetve légkondicionált helyiségekben tudnak egy kicsit regenerálódni a szünetekben.

Az éjszakai műszakban sincs hűvös, hiszen a kemence ekkor is üzemi hőmérsékleten működik. A nagy meleget megszokni nem lehet, csak elviselni.

MAGYAR ERIK, pék, Kerekcipó Kft.:

Úgy lehet elviselni a kemence mellett a nagy hőséget, hogy a mindennapi napi beviteli folyadékot azt bevisszük, a hűtőben van hűtött szódavíz, végülis ásványvíz. És még úgy szoktunk védekezni a hőség ellen, hogy hátul a lisztraktár végülis légkondicionált a helyiség és ott szoktunk minden órában tíz percet pihenni, végülis hűsölni.

Nem a kemence mellett a legnagyobb a forróság. A meleg levegő fölfelé száll, így a kelesztőgép tetején akár ötven fok is lehet. Akinek ott kell dolgoznia például egy meghibásodás elhárítása miatt akár csak pár percet is, nagyon könnyen megtapasztalja, hogy rövid idő alatt is rengeteg folyadékot képes veszíteni a szervezet. Ezt a veszteséget pedig nagyon rövid idő alatt pótolni kell.

 

Forrás: infokarcag.hu

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek