KARCAGON IS NÉPSZERŰEK A KÜLÖNLEGES KERESZTNEVEK

Neve mindenkinek van. Erről rendszerint a szülők döntenek. Vagy a családi hagyomány alapján, vagy éppen ellenkezőleg, a névdivatot követve. Ma Magyarországon 4592 keresztnév anyakönyvezhető, választék tehát bőséggel van.

Folyik a csoportfoglalkozás a karcagi bölcsődében. Ide is sok- ma úgy mondhatnánk- különleges keresztnevű gyermek jár. Persze, mindig viszonylagos, hogy mit tartunk különlegesnek. A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján 2000-ben születettek körében a leggyakoribb női keresztnév a Viktória volt, a második a Vivien, a harmadik az Anna. Ugyanebben az évben a fiúknál a Dániel, Dávid, Bence volt a három legnépszerűbb keresztnév.

A 2022-ben született lány kisbabák közül viszont a legtöbb a Hanna nevet kapta, a második legnépszerűbb női keresztnév a Léna volt két éve, majd a Zoé. A fiúknál Dominik, Olivér, Levente volt a sorrend.

KOVÁCS MIKLÓSNÉ INTÉZMÉNYVEZETŐ:
-Énszerintem a szülőket irányítja az is időnként, hogy olyan neveket adjanak a gyermekeiknek, amivel külföldön is boldogulnak, tehát ugyanúgy mondják, esetleg a kiejtése lesz más.

A jelenlegi szabályozás szerint ma Magyarországon csak a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézete által jóváhagyott keresztnevekkel lehet újszülötteket anyakönyvezni. E hivatalos lista havonta frissül és az akadémia honlapján elérhető. 2024. március elsején 2622 női-, illetve 1970 férfi nevet tartalmazott.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek