HONVÉDELMI TÁBOR

A Magyar Honvédség honvédelmi tábort szervezett Karcagon.

A Magyar Honvédség törekszik a civilekkel folytatott kapcsolat szorosabbá tételére, többek között a Honvéd Kadét programjának népszerűsítésére, a honvédelmi nevelés fontosságának hangsúlyozására. A program magában foglalja a 12-14 éves gyermekek honvédelmi táboroztatását, ennek eredményeképpen különböző
tematikájú Honvédelmi Táborok kerülnek megrendezésre szerte az országban. Pilot jelleggel drón témájú tábor került megrendezésre Karcagon a Magyar Honvédség Krause Lajos 3. Területvédelmi Ezred közreműködésében. A tábor zárórendezvényét a Szentannai Sámuel Református Gimnázium területén tartották meg. A megjelenteket Hubai Imre, a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei közgyűlés elnöke köszöntötte.

Hubai Imre Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei közgyűlés elnöke:

Büszke vagyok önökre, büszke vagyok a parancsnokaikra, az elöljáróikra. Önök egy új képességgel lettek most gazdagabbak. Bízom abban, hogy ez elültette önökben azt a típusú meggyőződést, hogy akár a katonai életpályát a későbbiekben mind önkéntesen, akár hivatásos állomány tagjaként is örömmel fogják tudni végezni. Remélem az a hivatás, amit az elöljáróik választottak maguknak, annak a hivatásnak a szeretete átragadt önökre is, ugyanúgy, mint
szüleikre, ugyanúgy, mint hozzátartozóikra, akik bíznak abban, hogy valóban hasznos fiai lesznek a magyar nemzetnek, hasznos tagjai maradnak a magyar haderőnek, a Magyar Honvédségnek.

A táborzárón Rigó Zoltán őrnagy is köszöntőt mondott.

Rigó Zoltán őrnagy:

A tábor zárását követően megnézzük a bemutatótokat. Bízok benne, hogy nagyon ügyesek lesztek. Ti vagytok a Magyar Honvédség jövője. Akár kadét szempontból, akár szerződéses, hivatásos vagy tartalékos szempontból. Bízom benne, hogy megtetszett nektek a Magyar Honvédség feladatrendszere. Tapasztalatot szereztetek azzal kapcsolatban, hogy mi, katonák hogyan és miként élünk. Látjátok, milyen a tábori körülmény, milyen, amikor elmegyünk egy gyakorlatra, milyen körülmények között élünk és töltjük a napjainkat. Bízom benne, hogy ezek az élmények bennetek mély nyomot hagynak, és ahogy mondottam, bízom benne, hogy ti lesztek a jövő nemzedéke, a Magyar Honvédség további életének a működtetői.

A rendezvényen a köszöntő gondolatok után díjak átadása következett. A gyerekek teljesítményét ugyanis ezúttal is elismerések átadásával jutalmazták. A díjakat Rigó Zoltán őrnagy nyújtotta át a fiataloknak. Ezt követően a táborozók megmutatták, mit is tanultak a közel 1 hét alatt. A felvételeket nézve hamar elsajátították a drón
kezelésének és irányításának lépéseit. Hubai Imre a táborzáró rendezvényen riporterünknek elmondta, már mikor megérkezett a helyszínre akkor is nosztalgikus emlékek jutottak az eszébe. Hozzátette, jó ránézni a fiatalok kiállására, megjelenésére.

Hubai Imre aJász-Nagykun-Szolnok vármegyei közgyűlés
elnöke:

Én magam is kadétként katonai szakközépiskolában végeztem anno fiatal koromban. Látva a sátrakból összeállított körletet, azt a rendet, azt a tisztaságot, amit a fiatal kadétok tartanak, azt gondolom, hogy nagyon jó kézben voltak az elmúlt héten. Nagyon jó indíttatást kaptak ahhoz, hogy a magyar haderő kötelékéből a tudásalapú és informatikai alapú képességeket magukra tudják venni, ami áll a fizikai állóképesség növeléséből, az együttműködési készség,
együttműködési hajlandóság növeléséből, vagy akár adott esetben egy parancs, egy utasítás kollektív végrehajtásából. Az én véleményem az, hogy ezekre a képességekre egyre nagyobb szükség van. Nem csak azért, mert a világ számos biztonságpolitikai kihívással szembesíti Magyarországot is, hanem azért is, mert Magyarország területi integritásának, területi szuverenitásának, politikai önállóságának a megvédése pont ilyen jól képzett fiatal haderőn múlik. Hogyha van
utánpótlás, van lelkesedés a fiatalokban, és van elkötelezettség a haza védelme iránt, akkor én azt gondolom, hogy mi nem mutattunk rossz példát, ezzel magunk mellé tudjuk állítani a fiatalokat a honvédelem fontosságának a megértésében.

A táborzárón a bordó barett sapkát is átadták. Ennek átadása már hagyománynak tekinthető a honvédelmi táborok életében. Annak a táborlakónak jár, aki a legjobban teljesített és a legfegyelmezettebb volt a tábor során. A bordó barett sapkát ezúttal Bejó Balázs vehette át, aki beszélt riporterünknek a tábor részleteiről. Elmondta, nagyon sok új barátot szerzett.

Bejó Balázs:

A tábor elején alaki foglalkozásokkal kezdtünk, és utána rajonként
tanultunk különböző alakzatokat és mozgásformákat. A szerdai napon
kezdtük meg a drónfoglalkozást. Először a jogszabályokat tanultuk meg, hogy mikor és hogyan tudunk drónvezetői jogosítványt szerezni. Szintén aznap tanultuk meg a drón alapkezelését, hogy hogyan tudjuk biztonságosan operálni a drónt, hogy senki más a környezetünkben ne kerüljön veszélybe. A csütörtöki napon mentünk bele kicsit jobban, már ott akadálypályákba, mint ami látható volt a bemutatón is. Akkor tartottunk egy időmérős versenyt is. A mai napon lement az ünnepség, megtörtént a drónbemutató. Nagyon sok élménnyel fogok hazamenni.

A honvédelmi tábor során nagyon sok új dologgal ismerkedhettek meg a fiatalok. Elmondásuk szerint a tábor után is tartani fogják a kapcsolatot az újonnan megismert barátaikkal.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek