KÉT KÖTETET MUTATTAK BE

Két kötet. A Nagykunság és Karcag néprajzi múltja iránt érdeklődők forgathatják haszonnal azt a két könyvet, amelyet a napokban mutattak be az olvasóknak.

Az Alkotó kezek című a Nagykunsági Népművészek Egyesületét mutatja be, míg a Jászkunság évkönyv huszonhat szerző ötvenkét tanulmányát tartalmazza.

A Nagykunsági Népművészek Egyesülete 2003-ban alakult ismert és elismert, jellemzően Karcagon alkotó népi iparművészekből. Bár számtalan bemutatók, kiállítást tartottak, ezen túlmenően a nagy nyilvánosság nem értesült róluk.

S. KOVÁCS ILONA: ELNÖK, NAGYKUNSÁGI NÉPMŰVÉSZEK EGYESÜLETE
-Amikor átvettem öt évvel ezelőtt az elnökséget, mint néprajzkutató, bevettünk egy újabb feladatot, ez pedig a Nagykunság népművészetének a néprajzi szempontú feltárása és egy könyvsorozatot indítottunk. Az elmúlt években megjelent a „Kunkapu”, vagyis a nagykunsági fafaragó- stílusról írott könyv, aztán a „Kunhímzéses párnavég”, majd pedig a „Kunhímzésminták” könyv.

Az egyesület most új oldaláról mutatkozik meg, hiszen Alkotó kezek című kiadványában saját magáról vall. Az egyesület tagjait5, életüket, feladatukat mutatja be életrajzok és sok- sok, ma már komoly helytörténeti értékkel bíró fénykép segítségével.

GÁL JÁNOSNÉ
-Vegyesen jöttek a képek, kiválogattuk. Volt, amikor a tag küldte a képet, aztán internetről, a honlapjukról, saját készítésű fotókkal szedtem össze a képanyagot. Aztán folyamatosan érkeztek az önéletrajzok, hát, volt, ami rövidebb, volt, ami hosszabb, kiegészítettük, kértük, hogy ők is egészítsék még ki, hogyha nem elég.

Az összeállított kiadvány a Nagykunsági Népművészeti Egyesület ma már nem élő tagjai előtt is tiszteleg.

DR. FAZEKAS SÁNDOR, országgyűlési képviselő, korábbi földművelésügyi miniszter:
-Szerintem nagyon fontos olvasmány azoknak, akik érdeklődnek a Kunság, a kunsági népművészet, egyáltalán a vidékünkre, az itt élőkre jellemző kultúra iránt, hiszen az elmúlt húsz év szinte valamennyi népművészeti teljesítményét bemutatja, illetve azokat a kiváló alkotókat is, akik hosszú- hosszú évek munkájával olyan tudásra tettek szert, amelyre valamennyien büszkék lehetünk, alkotásaik pedig ennek a tájnak az üzenetét hordozzák.


Az „Alkotó kezek”-kel egyidőben került az olvasók elé a Jászkunság évkönyv tizedik kötete. Amelyben huszonhat szerzőtől ötvenkét tanulmány olvasható néprajzi, helytörténeti kutatások eredményeiről, valamint kulturális rendezvényekről.

DR. ÖRSI JULIANNA, nyugalmazott múzeumigazgató:
-Egyik nagyon fontos fejezete a 2022-ben Karcagon megrendezett Tudomány napi konferencia, amelynek a témája az volt, hogy hol, hogyan segíti a helytörténet- kutatás, a néprajzi eredmények, esetleg szociológiai eredmények az iskolai oktatást alapfokon, középfokon és felsőfokon.

Mind az „Alkotó kezek”, mind pedig a Jászkunság évkönyv komoly összegző, ismeretterjesztő munka. És mindkettő nagyon hamar a helytörténet részévé is válik.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek