MEGVISELI A SZERVEZETET AZ ÓRAÁTÁLLÍTÁS

Megviseli a szervezetet az óraátállítás. Negatív hatásait vannak, akik hetekig viselik. A belső, biológiai óra átállása sokaknak nem megy egyik napról a másikra.

Az alvási ciklust is megzavarhatja, este nem tudnak elaludni, reggel pedig ezért fáradtan ébrednek.A témában felkerestük egy háziorvost.

Március 31-én hajnali kettőről, három órára kellett állítani az órát. Ennek a tavaszi óraátállításnak számos negatív hatása lehet. Több lehet ilyenkor a baleset, a megbetegedés, az alvászavar, a depressziós tünetek jelenhetnek meg, sorolta Hoksári László háziorvos.

Dr. Hoksári László háziorvos
-Hosszú évek óta kell már a szervezetünknek hozzászoknia ezekhez az őszi-tavaszi óraátállításokhoz. Talán éppen ezért egyre kevesebben panaszkodnak az óraátállítások utáni időszakban, de rákérdezésre nagyon sokan elmondják, hogy bizony megzavarja a napi tevékenységüket, az, hogy egy órával hamarabb, vagy akár egy órával később elegendő felébredni. A szervezetünk belső biológiai órája hozzászokik a szükséges felkelési, lefekvési időpontokhoz, és ennek az egy órával történő megváltoztatása megzavarhatja az elalvást, felébredést, és ez bizony a másnapi tevékenységben, teljesítményben zavarokat okozhat. Például álmosságot, fejfájást, fáradékonyságot, feszültséget, nyugtalanságot, idegességet is tapasztalhatunk ilyenkor és ezt többen már fel is mérték.

Az emberek nagy része nem kedveli az óraátállítást. Egy korábbi felmérés szerint a magyarok 90 százaléka eltörölné. Az utca emberét megkérdezve mi is megbizonyosodhattunk arról, hogy nem szívlelik ezt az időszakot.

Kiss Sándor
-Én alapvetően is rossz alvó vagyok, de ez még jobban meg fogja bonyolítani most. Lényeg az, hogy röviden az a véleményem, hogy jobb lenne, ha maradna a rendes, amit megszokott az ember. Főleg ennyi év
távlatából, azt mondom, hogy nekem az megnyugtatóbb lenne, ha nem változna fél évente.
Ez a férfi elmondta, hogy elég sok időbe telik, mire hozzászokik a szervezete az óraátállításhoz.


Gábor Károly
-Megszokott időbe keltünk reggel és most akkor hirtelen átállni, ugye ez egy kicsit frusztráló, de hozzászokik az ember.


Néhány embernek azonban semmilyen problémát nem okoz az óraátállítás.

Fodor György
-Engem nem nagyon zavar az óraátállítás, nincsenek alvászavaraim, nekem tulajdonképpen mindegy, hogy egy órával korábban kell kelni, vagy később lefeküdni, vagy fordítva, úgyhogy engem nem zavar.


Az Európai Parlament az óraátállítás eltörléséről már korábban döntött, azonban az életbelépés több tényező miatt is csúszik. Az sem dőlt még el, hogy Magyarország a nyári vagy a téli időszámítást választja.
Ön melyiket hagyná meg?

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek