MEGNYÍLT A TISZA-TAVI FESZTIVÁLOK IDEI SZEZONJA

Idén is megnyílt a Tiszatorral a Tisza-tavi fesztiválok ezévi szezonja. A 16. Abádszalóki Böllérfesztiválon a hagyományos, falusi disznóvágás minden részletét felelevenítették.

A csapatokat a szakmai zsűri árgus szemekkel figyelte a malac átvételétől kezdve a főzésen át egészen a kész ételekig. A fesztiválon a legfinomabb ételt és a Tiszator legjobb Böllérét is megválasztották. A megmérettetésen megtalálták a környék legjobb pálinkáját és pogácsáját is. A fergeteges hangulatról egész nap népzenészek és néptáncegyüttesek gondoskodtak.
Idén rekordszámú csapat jelentkezett a versenyre: összesen 34 baráti és családi társaság, illetve a települések önkormányzatait képviselő csapatok méretették meg magukat.

Közhírré tétetik, hogy a 16. Abádszalóki Tiszator Böllérfesztivál és Gasztronómiai Vásár idén is megnyitotta a Tisza-tavi fesztiválok ezévi szezonját. Az esemény ezúttal is megtöltötte az abádszalóki Füzes Kempinget. Aki onnan éhesen ment haza, az csak magára vethet.
CZEGLÉDINÉ FÓTOS ZSUZSANNA, Tiszaderzs polgármestere:
-Igyekeztünk a hagyományainkat feleleveníteni. A házi áldásokat, a falvédőket azt a település idősebb korosztályától, lakóitól, nénijeitől gyűjtöttük össze, a padokon lévő rongyszőnyegek a közfoglalkoztatási program keretében van egy szövödés csapatunk és így is, az asztalokat is a
közfoglalkoztatási programban készítettük, tehát ez mind- mind önkormányzati, önkormányzat által készített termék.


Egyre kevesebb háznál, egyre kevesebb disznót vágnak. Az ötven-, de még csak a harminc évvel ezelőtti disznótorok hangulata, életérzése már lefolyt a Tiszán. Ám a disznóölés hagyománya még életben van. Ami évszázadokon keresztül jól, megbízhatóan működött, azon nem is kell változtatni.

BALOGH GYULA, Abádszalók polgármestere:

-A rumot, meg a vaníliát azt ne most használják föl és ne ezekbe a termékekbe, ne most kísérletezzenek a különböző ízekkel, hanem maradjanak a hagyományos, kunsági ízeknél. Nyilván azok a csapatok, amelyek a Jászságból jöttek, vagy a lengyel testvértelepülésünkről, ők a lengyel ízeket hozták el hozzánk, tehát ők a saját szájízüknek, tradíciójuknak megfelelő ízeket használják.


Huszonöt kóbor betyár is tiszteletét tette a Tiszatoron. Ők már megjelenésükben is a hagyományokra esküsznek. És a sertés feldolgozását illetően is.

KÁNYA ZSOLT:
-A kisebbik vejem a böllérünk, ő dolgozta föl a disznót. A hagymás vért édesanyám, aki 85 éves, készítette. A zsűri mosolyogva fogyasztotta, hála Istennek. Különböző sültek fognak készülni, természetesen nem maradhat el a hurka és a kolbász.


A disznótoros menü nagyjából ugyanazokból a tételekből áll- tájegységektől függetlenül. Ízvilágot tekintve azonban óriásiak az eltérések. Másként nézi ki, másként ízlik egy somogyi, egy tolnai, vagy éppenséggel egy alföldi hurka.


FERENCZI BÉLA:
-Orjaleves, majd lesz káposztás hús, lesz hurka- kolbász, aztán utána sült is lesz még, disznótoros sült. És természetesen karcagiak vagyunk, mivel hungarikum a karcagi birkapörkölt, nem engedtek el, a polgármester, csak úgy, hogyha megfőzök egy birkát. Kettőt főzünk most.


Rekordszámú, harmincnégy csapat jelentkezett és vett részt igen aktívan az idei Tiszatoron. Az elkészült étkeket a vendégek látogatójegyekért kapták. A zsűri pedig rengeteg szempont szerint rangsorolta a csapatokat. Nézték, hogy milyenek a porták, mennyire finom a pogácsa, melyik a legjózanabb csapat, illetve melyik porta a legszebb.


HUBAI IMRE, a vármegyei közgyűlés elnöke:

-Számunkra, a Tisza- tó térségében élő emberek számára gasztronómiai hagyományaink ápolása és bemutatása az egyik legfontosabb és kiemelkedőbb lehetőség, ezért mindig itt vagyunk a Tiszatoron, mindig itt vagyunk Abádszalókon, mindig együtt van a csapat és ahogy látom, az önkormányzatok, baráti társaságok és cégek is örömmel vesznek részt.


Az idén tizenhatéves Tiszator a tó térségének egyik legnagyobb gasztronómiai rendezvényévé nőtte ki magát.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek