MEGÉRKEZETT KARCAGRA AZ ELSŐ GÓLYAPÁR

A karcagiak nagy örömére megérkezett városunkba az első gólyapár. A madarak a hosszú út után még pihenik a fáradalmakat.

Remélhetőleg a tavaszt is meghozták és nem fognak fázni. Egy biztos, éhezni nem fognak, hiszen rengeteg pocok van a határban.

Egy családi ház kéményén pihen Karcagon a Forint utcában az a gólya, aki a napokban érkezett vissza délről. Több ezer kilométert repült, hogy megkeresse tavaszi-nyári lakhelyét városunkban. Párja is vele érkezett, most sincs messze, csupán egy házzal előtte nyújtóztatja tagjait. Ők vármegyénk első visszaérkező gólyái, a helyiek nagyon örülnek, hogy épségben hazatértek. A városban gyorsan elterjedt a híre a gólyák érkezésének, sokan jönnek a környékre, hogy megcsodálhassák a tavasz hírnökeit. Ez a karcagi hölgy képet is készített a gólyákról.

Czinege Csabáné
-A gólyát fotózom, most érkezett meg az első gólya Karcagra és az unokámnak most megörökítettem.
Az érkező emberek szerencsére nem zavarják a gólyákat, azonban a gólyahím láthatóan szemmel tartja őket. A korai érkezésükkor biztosan nem fáztak, hiszen enyhe időjárás fogadta őket. Ez az utcában lakó férfi is örömmel fogadta a gólyák érkezését és reméli, hogy az igazi tavasz is megérkezik hamarosan.

Dr. Szabó István
-Nagyon örülünk neki, mert ez mindenképpen a tavasz első jelét mutatja számunkra. Korábban láttuk már a gólyahír virágok növekedését is, úgyhogy itt lesz a jó idő.

A helyi férfi azt is elárulta, évek óta megfigyelte, hogy az első gólyapár Karcagon mindig itt a közelben szokott leszállni. Azt azonban még nem tudni, pontosan hol lesz a fészkük, mert ez a pár minden évben újat rak ezen a környéken.

Dr. Szabó István
-A pár mindig itt a környéken szokott leszállni és keresik a helyüket. Van mikor az egyik kéményre, van mikor a villanyoszlopra rakják fészküket, de ez hamarosan ki fog derülni, mert már nézegetik a maguk helyüket.

A gólyák korai érkezésük ellenére biztosan jól érzik magukat, hiszen a hím gólya a fárasztó utat követően, egy kis pihenő után már udvarlásba is kezdett, amit ez a járókelő jókedvűen meg is állapított.

Vadász Antal
-Szerintem ezek nemsokára már pároznak. Ismerkednek, szerintem összejön valami nekik.
A járókelőből nagy valószínűséggel a próféta beszélt, hiszen a gólyapár akkor kezdett heves kelepelésbe. Pár napon belül remélhetően elkészítik fészküket is. Szerencsére, ha hidegebbre is fordul még az időjárás, élelmet biztosan találnak maguknak, hiszen pocok van bőven a határban.

 

Forrás: infokarcag.hu

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek