KÉRETLEN TRANZAKCIÓK – AZ ÜZENETBE REJTETT CSAPDA

Mielőtt rákattint a linkre, gyanakodjon, és legyen elővigyázatos!

Egy kenderesi lakos bejelentése nyomán indult eljárás ismeretlen tettes ellen a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányságon. A sértett ténylegesen csomagot várt az egyik futárszolgálattól, amikor sms érkezett a telefonjára, miszerint „csomagja megérkezett a raktárba, de hiányos adatok vagy cím miatt nem kiszállítható”. Az üzenetben tájékoztatták, hogy az információk frissítése után újra kézbesítik a csomagot, és az adategyeztetés teljesítésére egy linket ágyaztak az sms szövegébe.

A sértett a linkre kattintva egy – a futárszolgálat oldalára a megtévesztésig hasonlító – adathalász oldalra jutott, ahol a hiányzó adatokat kiegészítette, majd a csomagkezelési díj kiegyenlítése címén a bankkártyaadatait is megadta. Néhány perc elteltével a készülékére telepített banki alkalmazáson keresztül kapta az értesítéseket, hogy a bankkártyájával vásároltak. A kéretlen tranzakciókat követően az eredetileg vett csomag is megérkezett.

Mit tegyen, ha adathalász sms-t vagy e-mailt kapott?

-Ne kattintson üzenetekben lévő hivatkozásokra, és ne nyissa meg a mellékleteket!
-Vizsgálja meg alaposan az e-maileket! Keressen következetlen, értelmetlennek tűnő dolgokat, például: furcsa nyelvezet, helyesírási hibák, sürgető hangnem, nem várt csatolmány, a megjelenített névtől eltérő hivatkozás (amelyet az egérmutató fölé mozgatásával ellenőrizhetünk). A csalók leggyakrabban valami rendkívüli jutalommal kecsegtetnek, sürgetnek, büntetéssel vagy a szolgáltatásból történő letiltással, kizárással fenyegetnek, illetve a kíváncsiságunkra próbálnak hatni.
-Legyen különösen körültekintő a mobileszközök használatakor! Telefonon vagy táblagépen nehezebb lehet észrevenni az adathalász kísérleteket. Nem lehet a gyanús hivatkozások fölé vinni az egérmutatót. Bár ujjal hosszan rábökve a mobiltelefon megmutatja a hivatkozást, és rákérdez, hogy mit tegyen vele, mégis, a kisebb kijelző miatt a nyilvánvaló hibákat is nehezebb felfedezni.
-Keressen nehezen észrevehető különbségeket a feladó címében: a nulla például „o” betűnek tűnhet! Vesse össze a küldő e-mail-címét a bank, szolgáltató korábbi üzeneteivel!
-Az előugró ablakok általában bizalmas adatokat kérnek Önről. Ne kattintson rájuk, és ne adjon meg személyes adatot az ilyen oldalakon!
-Mindig tartsa naprakész állapotban szoftvereit, beleértve a böngészőt, a vírusirtó programokat és az operációs rendszert!

Infokarcag

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek