A VÍZKÉSZLETEK NÖVELÉSÉN A HANGSÚLY

A klímaváltozás káros következményeinek mérséklése a legfőbb célja az Európai Unió és hazánk 530 millió forintos támogatásával megvalósuló projektnek.

http://www.kotivizig.hu/kozep-tisza-videki/hireink/sajtohirek/a-vizkeszletek-novelesen-a-hangsuly

A „Síkvidéki vízpótló és tározási lehetőségek fejlesztése I. ütem” című (KEHOP-1.3.0-15-2021-00022 számú) projektről vízügyi szakmai konferenciát rendezett a kedvezményezett konzorcium Mezőtúron.

Az eseményt Szűcs Dániel, a házigazda város polgármester nyitotta meg, köszöntőt pedig Herczeg Zsolt, a térség országgyűlési képviselője mondott. Előadást tartott Dr. Nemes Gábor, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal főosztályvezetője, Takó Szabolcs, Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Önkormányzat vízgazdálkodási referense, valamint Lovas Attila, a KÖTIVIZIG igazgatója.
Mint elhangzott: az előkészítő projekt célja a síkvidéki területeken a vízvisszatartás fejlesztésével a helyben hasznosítható és hasznosuló vízkészletek növelése, azaz a vízháztartás javítása a társadalmi, gazdasági, ökológiai előnyök érdekében, nem utolsó sorban a klímaváltozás káros hatásainak mérséklése végett.

A szakemberek 2016-2018 között készült síkvidéki tározás-fejlesztési tanulmánytervekben 22 helyszínen vizsgálták a vízvisszatartási lehetőségek megvalósítását, fejlesztését. Ezek közül - a szakmai sorrend felállítását követően - ebben a projektben 7 síkvidéki vízpótló és tározási fejlesztés előkészítése fejeződik be hamarosan. A fejlesztések 3 vízügyi igazgatóság (Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság, Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság és Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság) területén új tározók létesítését és meglévő holtágak, tározók és medertározási lehetőségek rekonstrukcióját tervezik, amelyek összesített víztározási kapacitása meghaladja a 24 millió köbmétert.

A projektben érintett síkvidéki vízpótló és tározási célú fejlesztések a következők: a Balmazújváros térségében található K-V-3. és K-V-1. tározók, a gyomaendrődi Félhalmi-(Körös)-holtág, a Tiszaderzs-Tiszaszőlősi Holt-Tisza, az Álomzugi IV. többcélú tározó fejlesztése (II.-III. ütem), a szolnoki Alcsi Holt-Tisza, valamint a Peresi-(Hármas-Körös)-holtág fejlesztése.

Lovas Attila a konferencián részletesen beszámolt a projekt keretében a KÖTIVIZIG területén előkészített fejlesztésekről.
A Tiszaderzs-Tiszaszőlős Holt-Tiszát érintően a tervezett létesítmények a következők:
- szivornya építése (2 db 300-as szivornyacsővel),
- üledék eltávolítása a 0+000-9+022 km szelvények között vezérárok szélesítéssel,
- a meder karbantartásához elengedhetetlen a fenntartási sáv kialakítása,
- a holtágon lévő átereszek felújítása, iszaptalanítása,
- a holtág vízkivételi műtárgyához egy vezérárok kialakítása.
Az Alcsi Holt-Tisza fejlesztése kapcsán az alábbi beavatkozások szükségesek:
- holtágkotrás a 4+200-9+000 cskm és a 10+450-13+987 cskm között (hidromechanizációs kotrás, lepelkotrás 30-90 m szélességben)
- csatornakotrás a minimum 1,0 m3/s vízszállítási képesség biztosításához (Kengyeli-csatorna 0+000-3+325 cskm, Kiskengyeli-csatorna 0+000-6+919 cskm)
- műtárgyak építése, meglévők felújítása
- szűrőmezők kialakítása (a szennyezések elleni védelem érdekében 6 becsatlakozó csatornán)
- partbiztosítás kiépítése 75 m hosszan (RENO matracos rézsűvédelem, lábazati megtámasztó kőszórással)
- vízminőségi beavatkozási helyek (2 db) kialakítása
A Mezőtúr–Álomzugi belvízöblözetben az Álomzugi IV. csatorna revitalizációja, 75 hektáros többcélú tározó létesítése (I. ütem) megvalósult, a II-III. ütem biztosítja a kialakított tározótér folyamatos stabil vízpótlását, öntözővízzel való ellátását. Cél az Álomzugi rendszer bekapcsolása a Nagykunsági rendszerbe új műtárgyak és csatornaszakasz létesítésével, továbbá a meglévő szakaszok rekonstrukciójával.
II. ütem: az Álomzugi-csatorna átalakítása (vízpótló útvonal kiépítése a Nagykunsági főcsatornából - műtárgyak felújítása, átépítése, új műtárgyak építése)
III ütem: az Álomzugi öntözőcsatorna fejlesztése (mederfenék süllyesztés, műtárgyak felújítása, átépítése, építése)

Mindhárom helyszínen a tervezett, előkészített munkálatok kivitelezése a források rendelkezésre állását követően kezdődhet meg.

Infokarcag

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek