TESZEDD! TISZADERZSEN

Harmadik alkalommal csatlakozott az önkormányzat és a szabadidős egyesület a TeSzedd! országos szemétszedési akcióhoz, hogy a Kárász kikötőt és környékét megtisztítsák a szeméttől.

A munkában részt vett Fótosné Czeglédi Zsuzsanna polgármester, Hubai Imre vármegyei közgyűlési elnök, F. Kovács Sándor országgyűlési képviselő, s idén először Szolnokról Sánta Gábor dandártábornok, az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár parancsnoka, dr. Bali Tamás ezredes, MH Kiss József 86. Helikopterdandár parancsnoka és Kiss Róbert ezredes, az MH Béketámogató Kiképző Központ parancsnoka vezetésével egy busznyi katona.

- Harmadik éve szállunk vízre és tisztítjuk meg a kikötőt és a kubik mellett húzódó élő Tiszát. Minden évben nagyon sok hulladékot hord ide a Tisza, a pet palacktól a kommunális hulladékig. Tavaly több mint száz zsák szemetet gyűjtöttünk. Több alkalommal hirdettünk szemétszedést, amikor lakosok, üdülőtulajdonosok, horgászok is jönnek. Májusban is lesz ilyen, sajnos mindig tudunk zsákokat megtölteni - mondta a polgármester, aki nagyon köszönte, hogy idén szolnoki katonák is jöttek segíteni, mert sok-sok szorgos kéz fog dolgozni, hogy a Tisza ezen szakasza megszabaduljon a szeméttől.

A Kárász-kikötő önkormányzati működtetésben van. Nagyon kedvelt horgászhely, sok a horgász, a csónak, bővíteni kellene, önkormányzatunk pályázatot nyújtott be erre, tegnap este kaptam a hírt, hogy turizmus fejlesztésére 200 millió forint támogatásban részesült az önkormányzat, így meg tudjuk újítani kikötőnket.
Hubai Imre vármegyei közgyűlési elnök is csónakba szállt. - A szolnoki támaszpontról két dandár és egy ezred katonái érkeztek most ide a Tisza-tóra azért, hogy tisztábbá tegyük a környezetet, összeszedjük a szemetet és ezzel a Tisza vízminőségét is javítsuk, hiszen innen, a Tisza-tóból érkezik Szolnokra is az ivóvízbázis. Mindenkinek fontos, hogy ne csak a környezetünk, hanem a víz minősége is javuljon. Sajnos évről évre több ezer tonna szemét érkezik a Felső-Tiszáról, ezért ezt a munkát soha nem lehet abbahagyni. Ma itt a katonák is kiveszik a társadalmi felelősségvállalásból a részüket, a civil társadalom és a honvédek együtt összedolgozva tevékenykednek, ami példamutató és hagyományteremtő - hangsúlyozta az elnök.

- Miért tartották fontosnak, hogy csatlakozzanak elnök úr felkéréséhez? - kérdeztük dr. Bali Tamás ezredest, a MH Kiss József 86. Helikopterdandár parancsnokát.
- Úgy gondoljuk, hogy a katonák nem mint egy sziget, önmagukért élnek és dolgoznak a szakmai, szűk szakmai életüket élve az ország védelméért, hanem mi is szerves részei vagyunk a társadalomnak. Nekünk is amellett, hogy nyilván a honvédségben a környezettudatosság valamilyen szinten háttérbe szorul, ennek ellenére a civil életünkben nagyon komolyan kell foglalkozni azzal, hogy a környezetünkben, élő terünkben, környezettudatosan tudjunk viselkedni, illetve neveljük gyerekeinket. Mi azért vagyunk itt, hogy egyrészről ezt a környezettudatosságot mutassuk meg, másrészről nagyon fontos, hogy az együttműködés, a honvédség és a civil társadalom között épüljön. Több hajóval és egy busznyi katonával érkeztünk. A mi életünktől nem idegen, hogy a Föld napja alkalmából szervezett szemétszedésekben részt vegyünk, de itt, Tiszaderzsen először vagyunk és meggyőződésem, hogy ez hagyományteremtő lesz, jövőre visszatérünk ide - ígérte az ezredes.

F. Kovács Sándor országgyűlési képviselő szerint több célt is el tudnak érni ezzel a mai nappal. - Egyrészt felhívjuk a figyelmet arra, hogy környezetünket, így a Tisza-tavat is tisztán kell tartani, nem szabad szemetelni, s ha mások szemetelnek vagy akár külföldről a Tisza idehozza a szemetet, azt is nekünk kell összeszedni. A másik fő cél, hogy a Magyar Honvédség állományával együtt gyűjtsük a szemetet, hiszen meg kell mutatni Magyarországnak azt, hogy a közös társadalmi szerepvállalás fontos a honvédség és a civil lakosság között. Főleg a mai időkben kell, hogy megmutassuk, a honvédségre lehet számítani béke körülmények között is - fogalmazott a képviselő, majd a sajtótájékoztató után a honvédség tagjaival a politikusok is csónakokba szálltak és elindultak szemetet szedni.

Infokarcag

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek