Eskrima Karcagon

A Karcagi Eskrima és Chikung Egyesület 2018-ban alapította meg a Karcagi Harcművészeti Központot, ahol jelenleg három rendszer oktatása folyik; az Eskrima, a Zhineng Chikung és a MediBall. Erről és a részletekről kérdeztük Disznós Imrét, az egyesült szakmai vezetőjét.

Mint megtudtuk, az Eskrima (más néven: Kali, Arnis) a Fülöp-szigetekről származó önvédelmi rendszer, amelyet a XXI. század leghatékonyabb eszközös és pusztakezes harcművészetének tartanak az egész világon. Amellett, hogy a Dél-Kelet Ázsiai kommandósok kiképzési anyagában szerepel, testi képességektől függetlenül felkészít bárkit arra, hogy veszélyhelyzetben megvédje magát és szeretteit.

-Az Eskrima az alábbi fő területekből áll: botharc, azaz egy és dupla bot, marokbot, ütőfegyverek elleni pusztakezes önvédelem. Használati tárgyakkal történő önvédelem például toll, mobiltelefon, műanyagflakon, esernyő stb. A következő a késharc, azaz kés-kés ellen, döfő- és vágófegyverek elleni pusztakezes önvédelem, valamint a pusztakezes önvédelem azaz utcai pusztakezes önvédelmi technikák rendszere, pusztakezes harc; megelőzés és elmenekülés, taktika és pszichológia rendszere alapján - fogalmazta meg Disznós Imre.

Ahogyan az elnök elmondta, a Doce Pares Eskrima, Extrém, - ahogyan a nevében is benne van - „Hatékony Önvédelem, Harcművészet és Küzdősport”. Az eskrimában a gyakorló és az önfejlesztés, egészségmegőrzés, stresszoldás áll a középpontban. A veszélyes helyzetek elkerülését hangsúlyozzák, de amikor nincsen más megoldás, teljes tudásukkal védik meg magukat és szeretteiket.

Mint megtudtuk, manapság világszerte elterjedt versenysporttá vált az Eskrima. A mérkőzések nagyon kemények, pörgősek és látványosak. A Magyar Válogatott már rangos nemzetközi eredményeket is fel tud mutatni, több Európa Bajnoki, és Világbajnoki arany van a tasalyukban.
Az elnök azt is elmondta, hogy a világ egyik legismertebb gyógyítórendszere, a Zhineng Chikung. A Zhineng Chikung egy ősi alapokon nyugvó, a mai kor emberéhez igazított, tudományos szemléletmódú módszer. A Chikung rendszerek több ezer éve Kínából indultak útjukra. Céljuk a belső erő, energia megfelelő áramoltatása, ami által nagyon erős gyógyhatás keletkezik. A karcagi eskrimások, számos alkalommal használják ezt a rendszert. Főleg a felnőtt korosztály, akik a hétköznapokban is kiválóan hasznosítják a foglalkozásokon tanultakat. A gyerekekkel több alakommal, játékos formában ismereteik meg az eskrima fontosságát. Például a MediBall-al, amely labdajáték az egészségért. Ez, több területet fejleszt, mint például, a képesség, a testtartás javítása, a stresszoldás, mozgásos meditáció.
Mint Disznós Imre elnök elmondta, kortól és nemtől függetlenül bárki elkezdheti ezt a sport, és a BHG soron hétköznapokon várják termükben a vállalkozó kedvű jelentkezőket.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek

Halálos baleset volt Karcagon

Halálos baleset volt Karcagon

máj. 26, 2020 Rate: 0.00

Tisztelt Karcagi lakosok!

Tisztelt Karcagi lakosok!

ápr. 28, 2020 Rate: 4.14