TRAKTOROS ÜGYESSÉGI VERSENY

Ismét megrendezésre került a Traktoros Ügyességi verseny a Zuglógerben.

A traktorosok mindig is kivételezett státuszú tagjai voltak az agrár- közösségeknek. Ma nagy a respektje a traktoros ügyességi versenyeknek.

KUNNÉ NÁNÁSI MÓNIKA, megbízott igazgató, Déryné Művelődési Központ és Városi Könyvtár
- Idén is sok versenyzőnk van, tizenhat versenyző jelentkezett és természetesen vannak olyan versenyzőink, akik több kategóriában is indulnak. Általában Kunhegyesről, Abádszalókról, illetve Karcagról érkeztek a versenyzőink.

Akik igazán gyakorlottak, holott külön nem is készülnek a karcagihoz hasonló ügyességi versenyekre.

KÓSA ZOLTÁN:
- Dolgozunk a traktorral és akkor hát az a gyakorlás. Most senki nem fog magának az udvarában egy ilyen pályát összerakni.

Fölösleges is volna, hiszen egy jó traktorosnak több száz hektárnyi gyakorlópályája van egész évben.

HUBAI IMRE, a vármegyei közgyűlés elnöke:
- Ezt a szakmát, ezt a hivatást nem lehet másképp, csak szenvedéllyel végezni. Aki tudja, hogy január elsejétől december harmincegyig bármely nap a traktorra kellhet ülni akár ünnepnap, akár hőségben, akár téli mínuszokban, fagyban, akár Karácsonykor, akár ha jószágot gondozunk, akkor a jószágnak is enni kell adni az év minden napján, inni kell adni.

A traktorok a második világháború után váltak általánossá a magyar mezőgazdaságban. A gépesítés előtt viszont a lovaskocsis legények ugyanúgy tették próbára egymást, mint manapság a traktorosok.

FAZEKAS SÁNDOR, országgyűlési képviselő, Fidesz- KDNP:
- Ló kevesebb van, a gépek világa az megérkezett a mezőgazdaság mindennapjaiba is, precíziós gépek, a nagyértékű traktorok, kombájnok itt vannak a határban és most egy csipetnyi hangulatot hoztunk a városba ezzel a programmal, a traktoros ügyességi versennyel.

Amely már a kilencedik Karcagon.

SZEPESI TIBOR, polgármester:
- Ezek a gépek egyre komolyabbak, egyre nagyobb műszaki felszereltséggel rendelkeznek, egy dolgot nem tudnak azonban, önmagukat vezetni még, ehhez mindenképpen szükség van olyan szakemberekre, traktorosokra, akik ezeket a gépeket beprogramozzák, irányítják és aztán a megfelelő eszközökkel ellátva a mezőgazdasági termelésben részt vesznek.

Az idei versenyre kiépített akadálypálya nem csak a traktorvezetői képességekre „volt kíváncsi”, hanem a járművek gyorsaságára is, így a hagyományos kézi váltós traktorok némi hátrányban voltak a modern, automata váltós gépekkel szemben.

F. KOVÁCS SÁNDOR, országgyűlési képviselő, Fidesz- KDNP:
- A régi, hagyományos traktorokat is ugyanúgy vezetik, ugyanolyan élvezettel és a legmodernebbeket is. Ami már igazából egy iroda, egy számítógép és mint néhány egyszerűbb repülőgépen, annyi műszer, visszajelző van rajta, komoly tudást igényel. Nem csak a vezetés, nem csak a manuális vezetés, hanem ezeknek a programozása és ezeknek a karbantartása is.

Az informatikai robbanás előtti időkből származó traktorok lehet, hogy nehezebbek, lehet, hogy hangosabbak, lehet, hogy másféle tudás kell hozzájuk, de kétségtelen, hogy „bennük van az anyag” és éppen ez a fajta lomhaság, sete-sutaság, de fát tövestől kitépni képes erő teszi őket mégis legendássá, szerethetővé. És a matuzsálemek éppen élemedett korukkal járulnak hozzá az ilyen traktoros ügyességi versenyek népszerűségéhez.

KISS SÁNDOR:
- Szokott lenni, másfelé is, így van, de mink nem járunk, csak ide, de hát egy élmény. Egy kis kikapcsolódás, egyrészt a traktorosok ilyenkor találkozunk, kicsit több idő van beszélgetni, egy kis kikapcsolódás.

Különdíjban részesült a felejthetetlen zenei élményért Kolozsvári Milán; a legfiatalabb versenyző, Németh Zoltán; a legtapasztaltabb versenyző, Kis Sándor; valamint a legnyugodtabb pilóta, Kósa Csongor. A 120 lóerő alatti nem irányváltós kategóriában az 1. helyezett Sebők Lajos, a 2. helyezett Molnár Szabolcs lett. A 120 LE alatti irányváltós kategóriában az 1. helyen Somogyi Tibor, a 2. helyen Szabó Bence, a 3. helyen Berényi Gergő végzett. A 120 LE feletti kategóriában az 1. helyezett Somogyi Tibor, a 2. helyezett Berényi Gergő, a 3. helyezett Németh Zoltán lett.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.