Navracsics Tibor: együttműködésre sarkall a Versenyképes járások program

Együttműködésre sarkallja a járásokat a jövő január elsején induló Versenyképes járások program.

Az egyeztetések nyomán formálódó program többlet lehetőséget biztosít a már meglévő területfejlesztési programok mellett a járások számára – hangsúlyozta a közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön Veszprémben.

Navracsics Tibor a Veszprém vármegyei településvezetők és országgyűlési képviselők részvételével zajló fórumon elmondta, hogy 2010 és 2022 között a járások jelentős fejlődésen mentek keresztül, a folyamat azonban még nem elég gyors.

Kiemelte: bár a közép-dunántúli régió országos szinten sikeres, mégis vannak elmaradott járásai.

A felzárkózásnak több lehetőséget kell adni a járások szintjén, ehhez pedig létrehoznak egy 65 milliárd forintos területfejlesztési alapot. Az iparűzésiadó-bevételek növekményéből létrehozott alapból a járások pályázat útján jutnak majd bevételhez – közölte.

Navracsics Tibor elmondta, járási szinten fejlesztési fórumokat hoznak létre polgármesterek és a vármegyei közgyűlési elnökök részvételével, akik rangsorolják a projekteket, a minisztérium pedig kijelöli a prioritási lista alapján, hogy melyik beruházást támogatja.

A miniszter fontosnak nevezte, hogy a járások közösen, együttműködve is indulhatnak a pályázatokon.

 

Közölte azt is, hogy a januárban induló területfejlesztési szolgálat segíti majd az önkormányzatokat a pályázatok lebonyolításában.

A tárcavezető felhívta a figyelmet arra, hogy az iparűzésiadó-növekménynél a programnak köszönhetően több lesz a megpályázható pénz, azonban a hatékony felhasználáshoz térségi együttműködés szükséges.

A programnak köszönhetően 174 járásból 141 jut nagyobb fejlesztési forráshoz, mint amit a korábbi iparűzésiadó-növekmény megengedett volna – mutatott rá Navracsics Tibor.

 

Forrás: infokarcag.hu

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek