ÚJ TURISZTIKAI LÁTVÁNYOSSÁG BEREKFÜRDŐN

Elkészült és hivatalosan megnyitotta kapuit Berekfürdő legújabb turisztikai látványossága, a Gyurgyalag tanösvény és erdei futópálya.

A megvalósításhoz a Tisza-tó Térségi Fejlesztési Tanács hazai forrásból közel 40 millió forintos támogatást biztosított.

Így néz ki a frissen átadott Gyurgyalag tanösvény és tornapálya Berekfürdő határában. A megvalósításhoz a Tisza-tó Térségi Fejlesztési Tanács hazai forrásból közel 40 millió Forintos támogatást biztosított.

MOLNÁR JÁNOS, polgármester:

- Berekfürdő nagyon régi vágya teljesült ezzel a mostani átadással. Hiszen tényleg nagyon régóta tervezzük azt, hogy kellene Berekfürdőre
valami más is. Fürdőnk régóta van, nagyon jó fürdőnk, sokfelé ismerik, de tudjuk azt régóta, hogy önmagában ez kevés. Hogyha a fürdés után még szeretne valamit csinálni Berekfürdőn, nem sok lehetősége van, szoktuk mondani.

A tanösvény a nevét a madármegfigyelő toronyból megfigyelhető gyurgyalag kolóniáról kapta. A kilátogatók az 1300 m hosszú tanösvény bejárása során tematikus állomásokon, játékos formában szerezhetnek ismereteket az erdő élővilágáról, közvetlen környezetünk tájtörténetéről, vízrajzáról. A tanösvény mellett több ponton tornaszerek is telepítésre kerültek, ahol az erdő hűsében sportolásra is lehetőség nyílik.

FEHÉR SÁNDOR, vezérigazgató, NEFAG ZRT::
- Az is lehetőséget kapott és csalogatást jelentő utat mutatott neki a település, aki egyébként elment volna mellette. És ha már bejön az erdőbe valaki, akkor onnastól kezdve már könnyű dolga van a természetnek, mert itt csak csodákat lehet látni. Lehetne azon fanyalogni, hogy miért ilyen alacsonyak ezek a fák, miért van kiszáradva a csatorna, miért látunk el esetleg messzire az erdőben, vagy miért nem látunk el az erdőben, miért van bozót az aljában. De ezek mind a változatosságra hívják föl a figyelmet.

A létesítmény a Tatárülés utca felől megközelíthető gépjárművel, vagy kerékpárral is, de a tanösvényre csak gyalogosan lehet bemenni! Gépjárművel parkolni a Nagy László utcán lehetséges. A kerékpárokat a tanösvény köszöntő táblája melletti kerékpártámaszoknál lehet elhelyezni, itt bicikli szervízpont is telepítésre került. Minden olyan kísérő- létesítménnyel el van tehát látva „Berekfürdő tüdeje”, ami ahhoz kell, hogy a természet szépségeiben gyönyörködni lehessen.

HUBAI IMRE, a vármegyei közgyűlés elnöke:
- Páratlan természeti értékek vesznek bennünket körbe, olyanok, amikkel talán még mi magunk sem vagyunk tisztában. Hiszen nem volt az erdő bejárható, nem voltak padok, ahova le lehessen ülni, nem volt illemhely, nem volt érkezésre lehetőség, nem volt hulladékgyűjtő és bizony nagyon sokan már elfelejtették azt a tudást, amit az erdőről, mint az élőlények páratlan gazdagságáról tanultunk annak idején az iskolában.

A hivatalos szalagátvágás után Berekfürdő legújabb látványossága már várja látogatóit. Amelyre már „csak” vigyázni kell, hogy a lehető legtovább megmaradjon olyannak, amilyen: természetesnek.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.