MEGVALÓSULT A „BÚZAVIRÁG, KOSZORÚ, MA SENKI SE SZOMORÚ…” CÍMŰ PÁLYÁZAT

A „Búzavirág koszorú, ma senki se szomorú… tehetségfejlesztő program” elnevezésű nyertes pályázat 2023. szeptember és 2024 augusztusa között valósult meg a Madarász Imre Egyesített Óvoda Csokonai utcai óvodájában.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium megbízásából az Nemzeti Kulturális Támogatáskezelő által meghirdetett, Tehetségközelben” – komplex tehetséggondozó programok támogatására, c. kiíráshoz, a pályázati kategória kódja: NTP-TEHETSEG-23-0136 „Búzavirág koszorú, ma senki se szomorú… tehetségfejlesztő program” elnevezésű nyertes pályázat 2023. szeptember és 2024 augusztusa között valósult meg a Madarász Imre Egyesített Óvoda Csokonai utcai óvodájában.

A nyertes pályázat megvalósításához nyújtott támogatás: 2.343.00 Ft.

A pályázati programban az óvoda „Búzavirág” és „Varázsfuvola” tehetséggondozó műhelyben 16 gyermek vett részt Rauschenberger Gáborné és Kovácsné Vadai Viktória Judit tehetséggondozó óvodapedagógusok vezetésével.

A 30 órás program célja: A „csengő hangú”, jó hallású, szép mozgású, gyermekek tehetségének kibontakoztatása. Szép, harmonikus, ritmikus
mozgásfejlesztés. A gyermekek életkori sajátosságait, befogadó képességét figyelembe véve, ismerkedés a magyar nép hagyományaival, a jeles napokhoz fűződő szokásokkal, az értékes népzenével, a népi gyermekjáték és mondókakincsekkel. Improvizatív képességek, alkotókedv alakítása, speciális képességeik fejlesztése, komplex személyiségfejlesztés. A tánc örömének, a népi zene érzelmekre ható erejének megtapasztalása. A közös munka átélésével komplex élményeket biztosított, melyek segítségével erős érzelmi kötődés alakul ki a gyermekek és a művészetek között. Saját ritmushangszerek készítésével a néphagyományok iránti érdeklődés fokozódott. Ezekkel a gyermekek intraperszonális képességei is fejlődnek és a gyermekek közösségi életének, szociális kapcsolatainak erősödnek.

A pályázat megvalósulásában szerepeltek élményszerző és lazító programok, melynek során a Debreceni Vojtina Bábszínházban jártak a gyerekek. Ez a kirándulás lehetőséget adott a hátrányos helyzetű gyermekeknek eljutni a Bábszínházba. A kirándulás alatt erősödött az összetartozás érzése és komplex művészeti élményhez juthattak. A pályázat segítségével jöhetett létre A Kolompos Együttes koncertje a Csokonai utcai óvodában, közel 300 fő részvételével az összetartozás napja alkalmából, ami az igazi táncházi hangulat átélése mellett az élő népzene megismerésére, megszerettetésére is kiváló alkalom volt és erősítette az együvé tartozás, az együttműködés az inter- és intraperszonális kapcsolatokat, egymás mélyebb megismerését.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek