MEGÉRKEZETT A VAKCINA

Egyre többen fordulnak szamárköhögésre emlékeztető tünetekkel orvoshoz. A tömeges megbetegedések megelőzése érdekében érdemes beadatni a védőoltást, amely újból elérhető a háziorvosoknál.

Ebben a szolnoki háziorvosi rendelőben is jelentősen megnőtt azoknak a száma, akik felsőlégúti betegségre emlékeztető tünetekkel érkeznek. A szamárköhögés szinte elkülöníthetetlen az enyhébb lefolyású felsőlégúti betegségektől, ám ha nem kezelik, két héten belül rendkívül erős köhögés, komoly torokfájdalom jelentkezik. Nem beszélve arról, hogy a beteg nagyon könnyen meg tudja fertőzni a környezetében élőket. Éppen ezért javasolják az orvosok a szamárköhögés elleni védőoltás beadatását.

DR. HOKSÁRI LÁSZLÓ, háziorvos:
- A várandós kismamáknak most a várandósság utolsó három hónapjában ajánljuk beadatni a védőoltást. Azért, mert az anyai vérkeringésből a magzati vérkeringésbe a védőanyagok átkerülnek és egy viszonylagos védettséggel jön a világra a kicsi baba. Merthogy a szamárköhögés elleni védőoltást az úgy kéthónapos korban kezdik el adni és egy- két hónapig gyakorlatilag védetlen lehet, de ha az édesanya megkapja időben a védőoltást, akkor a baba már rendelkezik védettséggel. És hát szerencsés, hogyha a közelében lévők, akik segítenek az ápolásban, fürdetésben, pelenkázásban a kismamának, azok is beoltatják magukat.
És hát mivel a szervezetünk azért felejt idővel, az immunvédekezés csökken, időseknek és főleg a krónikus légúti betegségben szenvedő betegeknek érdemes ezt a védőoltást beadatni.

Mivel a koronavírus- fertőzések sem tűntek még el, ez is megnehezíti a betegek, de az orvosok dolgát, hiszen a két betegség tünetei nagyon hasonlítanak egymásra.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek