SOKAN SZENVEDNEK A PARLAGFŰ MIATT

Elkezdődött a parlagfűszezon, ami akár egészen őszig is eltarthat. Hazánkban több mint 2 millióan szenvednek pollenallergiától, rájuk nehéz hetek várnak. Felkerestünk egy szakorvost a téma kapcsán.

Ebben a hónapban megkezdődött aparlagfű virágzása, ami milliók életét keseríti meg hazánkban is. Egyetlenegy növény akár egymilliárd pollent is termelhet, ezek pedig akár több ezer kilométerre is eljuthatnak a szél által. A parlagfűre allergiások tünetei jellegzetesek, össze nem téveszthetőek, hiszen szezonban érkeznek. A napokban stábunk is felkeresett egy szakorvost a téma kapcsán.

Dr. Gál András belgyógyász, diabetológus, nefrológus:
- A tünetei, szemviszketés, szemvörösödés, fájdalom, orrfolyás, orrviszketés, garatviszketés, illetve köhögés, köhögési rohamokat, akár allergiás asztmát is okozhat. A tünetek súlyosságának függvényében, enyhe, középsúlyos vagy súlyos esetekről beszélünk. Az enyhe tünetek azok nagyon gyakran jelentkeznek. Ezek a forró meleg nyarak kedveznek az elszaporodásának. Idén is sokkal hamarabb, mintegy három héttel korábban várható a tünetek jelentkezése.

Doktor úr hozzátette, ha nem tudjuk magunkról, hogy a parlagfűre vagyunk allergiások, akkor már az első tüneteknél érdemes utánajárni, allergológushoz, illetve a megfelelő orvoshoz fordulni ez ügyben. A tünetek függvényében szemészt, bőrgyógyászt, vagy fül-orr-gégészt is felkereshetünk. Aki pedig tudja magáról, hogy allergiás a parlagfűre az készüljön fel erre az időszakra.

Dr. Gál András belgyógyász, diabetológus, nefrológus:
- Ismert allergiás betegeknél fokozottan oda kell figyeljünk, hogy minél kisebb legyen a kontamináció, tehát minél kevesebb legyen az esély, hogy találkozunk az allergénnel. A lakást a reggeli, illetve esti órákban szellőztessük, megfelelően porszívózzunk. Próbáljunk olyan készülékeket használni, amik a levegőből kiszűrik ezeket a polleneket. A fokozott tisztaságra, tisztításra, takarításra figyeljünk oda. Ha kialakultak a tünetek, akkor kezdjük el a kezelését időben. Az antihisztaminikumok legyenek az elsőként választandók, illetve, ha kell, akkor szemcseppeket, orrcseppeket használjunk annak megfelelően. Akkor, hogyha ezek a tünetek elhúzódóak, forduljunk szakemberhez.

Hazánkban jelenleg 5-700 ezer hektár a parlagfűvel fertőzötta terület nagysága, ez természetesen jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy a legtöbb problémát ez a növény okozza a lakosság körében.

Borsi Miklósné
- Nagyon könnyezik a szemem. Ez olyan fokú, hogy egyszerűen nem is látok. Begyullad, kötőhártya gyulladásom lesz. Folyik az orrom, állandóan fújni kell. Fáj a fejem is tőle már a sok orrfújástól.

Egy másik általunk megkérdezett hölgy is hasonló tüneteket tapasztal a parlagfű virágzásának időszakában.

Fazekas Sándorné
- A szemem állandóan viszket tőle és a bőröm is. Voltak ilyen fulladásos tüneteim is, de azok már megszűntek, úgyhogy az már nem jön elő. Használok ilyen sprayt, és azzal ki tudom védeni.

A parlagfűszezon mértékétaz időjárás is jelentősen befolyásolhatja. A virágzás során a hosszantartó, esős napok átmenetileg javíthatnak a helyzeten, azonban a záporok csak nagyon rövid időre tisztítják meg a levegőt. A parlagfűszezon csúcspontja az elmúlt évek tapasztalatai alapján augusztus végére, szeptember elejére várható.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek