ÚJRAFESTETTÉK A ZEBRÁKAT VÁROSUNKBAN

Megújultak a zebrák Karcagon. Az újrafestésnek köszönhetően így már távolról is észlelhetik az autósok a gyalogátkelőhelyeket, és időben felkészülhetnek az elsőbbségadásra.

Az elmúlt hetekben városunk több pontján is újrafestették a zebrákat a Városgondnokság munkatársai. Erre ezért van minden évben szükség mert 1 év alatt olyan szinten elhalványodnak ezek az útburkolati jelek is, hogy már-már nem is láthatóak, ez pedig könnyen balesethez vezethet. Molnár Pál önkormányzati képviselő, a Karcag Városi Önkormányzat Városgondnokságának igazgatója tájékoztatta riporterünket a részletekről.

Molnár PálKarcag Városi Önkormányzat Városgondnokságának igazgatója:

A Városi Önkormányzat Városgondnoksága minden évben átfesti az önkormányzat útjain található gyalogátkelőhelyeket és egyéb útburkolati jeleket, amely az önkormányzathoz tartoznak. Egy év alatt ugyanis ezek olyan mértékű kopást szenvednek, amelyek miatt a láthatóság és a biztonságos közlekedés nem megoldható. Ezek a munkálatok láthatók most a háttérben is. A város lakói két hete
találkozhatnak a kollégáinkkal, akik ezen munkálatokat végzik el.

Molnár Pál hozzátette, hogy természetesen vannak olyan útszakaszok, amelyek az állami közútkezelő fenntartásába tartoznak. A többi utcában viszont a Városgondnokság végzi el a munkálatokat.

Molnár Pál Karcag Városi Önkormányzat Városgondnokságának igazgatója

Az önkormányzati utaknál 28 darab gyalogátkelőhely található, és körülbelül egy olyan 25 egyéb útburkolati hely, amelyet át kell festenünk. Van, ahol fújásos technológiát alkalmazunk szórópisztollyal oldjuk meg a felfestést, van, ahol ecsettel és hengerrel oldjuk meg ezt a problémát.

Ahogy igazgató úr is említette, évente kell újra festeni ezeket az útburkolati jeleket, azonban vannak olyan frekventált, nagy forgalmú helyek, amelyeken többször is frissíteni kell ezeket a felfestett jeleket. Molnár Pál hozzátette, hogy nagyon fontos az, hogy iskolakezdésre fel legyenek festve ezek a gyalogátkelőhelyek, hiszen
akkor lényegesen nagyobb forgalom indul meg a hétköznapok során.

Molnár Pál Karcag Városi Önkormányzat Városgondnokságának igazgatója:

Iskolakezdésre azért nagyon fontos, hogy elkészüljenek ezek az útburkolati jelek, mivel a gyalogos és a diákforgalom ekkor növekedni fog. Nyilván a járművezetőknek nagyobb odafigyelés kell, de a gyalogosoknak is természetesen figyelembe kell venni, hogy milyen közlekedési feltételek mellett lehet a gyalogátkelőhelyeket használni.

AKRESZelőírja, hogy kijelölt gyalogos-átkelőhelyen a járművezetőknek elsőbbséget kell adniuk a gyalogosoknak. Viszont a gyalogosnak is mindig meg kell győződnie arról, hogy a jármű vezetője megadta számára az elsőbbséget. Ha ez nem történik meg könnyen baleset lehet a vége. Tavaly átlagosan minden hónapra jutott egy ilyen zebrán történt eset, és 12 szerencsétlenség közül három súlyos sérüléssel végződött. Figyeljünk oda és vigyázzunk egymásra a nagyobb baj elkerülése végett.

 

Forrás: infokarcag.hu

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek