III. MAGYAR GASZTRONÓMIA NAPJA SZOLNOKON

Az intézmény aulájában a kora esti órákban tartották az eredményhirdetést.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára videóüzenetben köszöntötte a díjátadó résztvevőit.

A jó ételnek összetartó ereje van, családokat ültet egy asztalhoz, közösségeket kovácsol össze.

– Összegyűltünk, hogy elismerjük azokat a kollégákat, akik legmagasabb szinten képviselik a gasztronómia művészetét. Ez a verseny hosszú és izgalmas út, melynek végállomásán minden résztvevő a szívét és lelkét beleadta, hogy a legjobbat hozza ki magából – kezdte beszédét Molnár Karolina, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára.

Kitért a „Csak tiszta forrásból…” jelmondat jelentőségére is.

– Különösen fontos, hogy jó minőségű és hazai forrásból származó élelmiszerek mellett köteleződjünk el. A kormányzat számára stratégiai cél az ételminőség és -biztonság, az egészséges étkezés előremozdítása – foglalta össze.

Hozzátette: az étel készítése és fogyasztása is örömforrás. A konyha a szenvedély, hivatás és örökös tanulás helye, a verseny alkalmas egymás inspirálására.

– A mai nap annak a teljesítménynek az elismerése, amit évtizedek alatt Szolnok is lerakott a gasztronómia asztalára. A rendezvény hazaérkezett Szolnokra – mondta Hubai Imre, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Közgyűlés elnöke.

Elhangzott: a karcagi birkapörkölt, a tiszai halászlé, a szolnoki habos isler nemzeti értékek, melyek a hagyományokhoz kötődnek. Nemcsak a főzést, hanem a nemes versengést magukénak tekintik a jászkunságiak.

– Az idegenforgalom a vármegyénk egyik legfőbb kitörési lehetősége, emellett a térségünk a Kárpát-medence éléskamrája – hívta fel a figyelmet.

Csókay Ákos, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára elmondta, hisznek a szakemberképzésben, illetve a sikeres vállalkozókban.

– Fontos, hogy a vendéglátóiparban dolgozók kiváló szakemberekké váljanak. A kiválók a legkiválóbakkal versenyeznek, emellett tette le a voksát a kamara – fogalmazott.

A díjátadón Asztalos István, az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesület elnöke is szót kapott. Kiemelte, nagyon ritka, hogy egy versenyen a pincér, szakács, cukrász szakmák egy helyen vannak jelen. Ezeket össze kell kapcsolni az együttműködéshez.

– Desszertek kínálatát is meg szeretnénk reformálni, olyan ételekkel, amik az étteremben is elérhetők, hogy ne csak a gesztenyepüré és somlói galuska szerepeljen csak az étlapon. Nyissuk a szakácsok, cukrászok figyelmét, adjunk egymásnak ötletet! A gasztronómia akkor fejlődhet, ha bátrak vagyunk – foglalta össze a szombati verseny célját.

A Szamos Tányérdesszert Versenyt Kubinyi Dániel, a hollókői Castellum Hotel mestercukrásza, míg a Magyarország étele 2024 megméretést Kónya István és Maduda Dániel, a Kakukk étterem séfjei Erdőről mezőre fantázianevű ételével nyerték.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek