ELBALLAGTAK A „VARRÓSOK”

Elballagtak a Karcagi Szakképzési Centrum, Varró István Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium végzős diákjai.

Ilyenkor az iskola épülete is ünneplőbe öltözik. Nemcsak a látvány, de az illat is maradandó emlék. A folyóson a korlát és a falak is virágdíszt kapnak. A ballagási ünnepség megkezdése előtt a búcsúzó diákok az iskola zászlóját követve végig járták a termeket és a folyo sót. Ki meghatottan, ki jókedvűen köszönt el a jól ismert környezettől attól a helytől, ahol életük meghatározó éveit töltötték. Facsar András, a Karcagi Szakképzési Centrum, Varró István Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium igazgatója televíziónknak elmondta, hogy idén 50 diák ballag el az iskolából.

Facsar András, a Karcagi Szakképzési Centrum, Varró István Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium igazgatója
-Az iskolában nem csak oktatómunka folyik, hogy hogyan kell mesterfogásokat végezni, hogyan kell az asztalosnak, festőnek, különböző szakmáknak a csínját-bínját elsajátítani, hanem itt azért valóban az életre is neveljük őket. Neveljük arra, hogy hogyan kell reggel megérkezni, hogyan kell becsülettel megcsinálni a munkát, hogyan kell egymásra is figyelni, hogyan kell csapatban dolgozni, ha kell, hogyan kell egyedül, önállóan dolgozni.

Igazgató úr hozzátette, hogy az érettségi és a szakvizsgák és komoly felkészülést igényelnek, de úgy gondolja, hogy az iskola tökéletesen felkészítette a tanulókat, a diákok pedig mindent meg tettek annak érdekében, hogy sikeresek legyenek a megmérettetéseken.

Facsar András, a Karcagi Szakképzési Centrum, Varró István Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium igazgatója
-Speciális helyzetben vagyunk, mert ez az első év, amikor a technikumi tanulók már előrehozott érettségit tesznek három tantárgyból, de még jövőre végeznek, ezért sok iskolában a technikusok ballagása az most hiányérzetet kelthet. Nálunk egy érettségiző osztály van, amely egy olyan jellegű képzés, ahol a szakképzéssel rendelkezők részére egy kétéves felkészítő tevékenység, ők fognak érettségizni, illetve van három szakképzős osztályunk. A 11/a osztály asztalos festő, a 11/b osztály gépi CNC forgácsoló és kereskedelmi értékesítő és a 11. C osztály pedig akik szakács képzés. Május-június során zajlanak a vizsgák, amely egy újszerű vizsgarendben zajlik. Mi a felkészítést megtettük és együtt szurkolunk, együtt izgulunk a diákokkal.

A diákok egyöntetűen állítják, hogy pár évvel ezelőtt nagyon jó kis közösségbe csöppentek bele. Az elmúlt évek alatt valószínűleg életre szóló barátságokat is kötöttek.

Cinka Benjámin
-Négy évet töltöttem ebben az iskolában. Ugye három év a szakma, és ágazati vizsgáknak köszönhetően az érettségit lehozom egy év alatt. Különbözeti vizsgákat tettem a gimnáziumi anyagból, így egy év alatt megszerzem az érettségit is. Egyébként nagyon sok barátot szereztem ebben az iskolában, nagyon szerettem a tanárokat, minden tanárral nagyon jó kapcsolatom volt. Nagyon sok programon vettünk részt együtt, kirándulásokon, szakmai versenyeken, sportversenyeken.

A diákoknak már komoly terveik is vannak. Kardos Krisztián elmondta, hogy minél előbb szeretne elhelyezkedni szakmájában.

Kardos Krisztián
-Szeretnék egy vállalkozó mellett munkát vállalni. Dolgozni és minél jobban kitanulni a szakmának a fortélyait, majd ahogy telik az idő egy vállalkozást indítani és ebben elhelyezkedni.

A ballagási ünnepségen jelen volt Vida Tamás, a Karcagi Szakképzési Centrum főigazgatója is, aki riporterünknek elmondta, hogy nagyon büszke a diákokra. A tanulók kiváló eredményeket értek el országos versenyeken is.

Vida Tamás főigazgató
-Kiemelném a Szakma Sztár országos döntőjébe jutott három fiatalt, akik a festő- mázoló szakmán belül országos ötödik helyet, második helyet és első helyet hoztak el. Ez egyébként, ez a szép eredmény, ez már mondhatjuk azt, hogy hagyomány, mert itt olyan oktatói gárda dolgozik, akik évről évre rendszeresen juttatják országos versenyek döntőibe a gyerekeket. Ennek lehet talán a következménye az, hogy az
országos vizsgaszervezésért felelős felettes szervünk, az NSZFH vizsgaszervezési osztálya megkeresett nemrég bennünket, hogy ebben a szakmában közreműködnének-e az itteni kollégák az országos vizsgafeladatsor összeállításában, lektorálásában. Úgyhogy borzasztó nagy büszkeség ez számunkra, és én azt gondolom, hogy példaként szolgál mind a felnövekvő diákok számára, mind pedig az oktató kollégák számára, hogy a befektetett munka meghozza a gyümölcsét.

Életük egyik fontos korszaka lezárult tehát a ballagó diákoknak. A Karcag TV valamennyi munkatársa nevében sikeres vizsgaidőszakot kívánunk a tanulóknak.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek