Magyarországon- szülővárosát leszámítva- alig ismerik a nevét, miközben az amerikai hadsereg a könnyűlovasság megteremtőjét megillető tisztelettel őrzi emlékét.

Magyarországon- szülővárosát leszámítva- alig ismerik a nevét, miközben az amerikai hadsereg a könnyűlovasság megteremtőjét megillető tisztelettel őrzi emlékét. Háromszáz éve Karcagon született az amerikai függetlenségi háború egyik magyar hősi halottja, Kováts Mihály.

Karcag szülötte az a huszár, akiben az Amerikai Egyesült Államok lovasságának megteremtőjét tisztelik. Fabricz Kováts Mihály a porosz hadseregben szolgált, majd 1777 tavaszán Bostonban lépett be az amerikai hadseregbe.


SZEPESI TIBOR, Karcag polgármestere, Fidesz- KDNP: Neve egybeforrt az Egyesült Államok függetlenségi harcaival, de ahogyan egyik levelében írta, mindig megmaradt szabad embernek és magyarnak, aki a számára legkedvesebb vidéket a legjobb képességével védte élete végéig.


Megírta az amerikai lovasság első szolgálati szabályzatát, de aktívan részt vett a függetlenségi háborúban is. 1779. május tizenegyedikén a charlestoni erődért folyó csatában vesztette életét.

SZALAY- BOBROVNICZKY KRISTÓF, honvédelmi miniszter: A huszár lelke ma is él, az mi vagyunk, itt él bennünk. Csak a technika változott, a környezet változott körülöttünk, de ugyanaz a lélek kell, hogy munkálkodjon bennünk, mint amilyen munkálkodott bennük.


Hősiessége és az amerikai haderőért tett erőfeszítései elismeréséül Charleston városa szobrot állíttatott a háromszáz éve Karcagon született huszárezredes tiszteletére.

 

Forrás: Karcag TV / https://www.facebook.com/f.kovacs.sandor fotó

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek