URNÁT MOSOTT A PARTRA A TISZA

Nem mindennapi tárgyat sodort partra a víz Szolnoknál: egy urnát. Hogy kinek a hamvait tartalmazta, azt nem lehet tudni, mint ahogy azt sem, hogy hol helyezték a Tiszába a hozzátartozók.

Ismeretlen elhunyt urnáját sodorta partra a Tisza Szolnoknál. Hogy a folyó felsőbb szakaszáról hozta el idáig a víz az úgynevezett úszópárnát, vagy a közelben helyezték vízre, nem tudható.

FÜLEP NORBERT, Kegyelet Temetkezés, Karcag:
-Ez, amit én a képen látok, ez gyaníthatóan egy újrahasznosított papírból készült, úgynevezett merített papírból készült urna volt, az, hogy miért nem oldódott föl, ez egy jó kérdés, korai típusokra volt jellemző igazából, hogy nem annyira találták még el az anyagösszetételt, egyébként készülhetnek ezek az urnák sóból, kenderből, homokból, bármilyen újrahasznosított anyagból, ami a vízben ilyen mértékben reagál.


A parton talált, körülbelül két kilogrammos urna esetében is az az eljárás, hogy először azonosítani kell, hogy kinek a földi maradványait őrzi. Majd felkeresni a hozzátartozókat és ők döntik el, mi legyen a le nem bomlott úszópárna, illetve a hamvak sorsa. Vagy hagyományos módon eltemetik, vagy újra vízre bocsátják. A szolnoki Tisza- szakasz tisztántartása a Szolnoki Városüzemeltetési Kft. feladata.

MOLNÁR LAJOS, szóvivő, Szolnoki Városüzemeltetési Kft.:
-Egyre divatosabb egyébként az, hogy a Tiszát választják végső nyughelyéül a rokonaiknak az emberek, ennek a szabálynak a betartása azért fontos, hogy egyébként az ilyen esetek elkerülhetőek legyenek, másrészt pedig azért, hogy akit esetleg zavar egy vízpartra kisodródott ilyen jellegű urna, azoknak az érzését se sértsék, akik gyászolják a halottaikat.

A sírkerten kívüli urnaelhelyezést kormányrendelet szabályozza. Ehhez az elhelyezendő terület tulajdonosának, vagy vagyonkezelőjének hozzájárulása szükséges. Ebben az esetben a Közép- Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóságé.

DR. VARGA LILLA jogiosztály- vezető, KÖTIVIZIG:
-Az ehhez szükséges dokumentumok a honlapunkon teljeskörűen megtalálható, tájékoztatóval és kérelemmintával egybevonva. Itt annyit kérünk, hogy a szertartás megkezdése előtt lehetőleg tíz munkanappal az eltemettető hozzátartozó tegye meg ezt a bejelentést, és amennyiben a szertartást megelőző munkanapig nem emel a KÖTIVIZIG kifogást, akkor a hozzájárulást megadottnak kell tekinteni ehhez a tevékenységhez. Arra felhívjuk a figyelmet, hogy csak így lehet ezeket a hamvakat elhelyezni.

A most hatályos szabályozás szerint urnás temetések számára tiltott területnek számítanak az öntöző- főcsatornák, a Kiskörei Vízlépcső háromszáz méteres körzete, a holtágak, valamint a szabadstrandok is. A hamvakat tartalmazó urna ilyen típusú búcsúztatáskor csak olyan urnába helyezhető, amely gyorsan lebomló anyagból készült. A szertartás során sem mécses, sem pedig koszorú nem dobható a folyóba.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek