ÁTADTÁK A HULLÁMTÖRŐ GÁTAT

Elkészült az Abádi Kikötő hullámtörő gátja, mely a hajókat és az úszóházakat fogja védeni a nagyobb szél által generált hullámoktól.

Hivatalosan is átadták az abádszalóki Abádi Kikötőben a hullámtörő gátat. A 220 méter hosszú műtárgy kiépítése során 9000 tonna vízépítési követ használtak fel. A gát mostantól védeni fogja az úszóházakat és a hajókat a hullámveréstől. A fejlesztés aTisza-tóProgram által valósulhatott meg. Az ünnepélyes átadón beszédet mondott Hubai Imre a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Közgyűlés és a Tisza-tó Térségi Fejlesztési Tanács elnöke is.


Hubai Imre a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Közgyűlés elnöke
-Most egy olyan beruházásnak az átadóján vagyunk, itt a Hoffer Kft. által üzemeltetett Abádi Kikötőben, amely a szezonon messze túlnyúló hatással bíró fejlesztést eredményezett. Egy olyan hullámtörő gátat, amivel egyrészt az Abádi-öbölben található töltésnek a lába, a töltés oldala biztonságosabbá válik, hiszen a hullámtörő gát megfogja ezeket a hullámokat, és így a mögötte elhelyezkedő kikötő is egy sokkal biztonságosabb part menti kikötővé vált, Ennek az a forrás adta a fedezetét, amelyet annak idején Magyarország kormánya által a Tisza-tó Térségi Fejlesztési Tanácsnak megítélt 1,7 milliárd forintnyi, 100 százalékban nemzeti, tehát saját forrásból, hazai forrásból megvalósítandó 17 projektnek a fedezetét szolgálta. Egy mintaprojekt jelleggel indult el a Tisza-tó térségében ez a fejlesztéssorozat, és több olyan szereplője volt, amely részben az állami, önkormányzati, vagy akár a versenyszféra szereplőket is föl tudta ölelni. A Tisza-tó Térségi Fejlesztési Tanács előtt az a feladat körvonalazódott, hogy egy olyan pilot programnak a segítségével valósítsuk meg ezeket a fejlesztéseket, amelyek közcélúak, és minden tekintetben a közösség javát, az itt élők életminőségét és a tó mederállapotának, ökológiai egyensúlyának a fenntartását szolgálják.

A megjelenteket Hoffer Ferenc az AbádiKikötőtulajdonosa vezette végig az átadott hullámtörő gáton. A beruházás részleteiről is kérdeztük a tulajdonost, aki elmondta milyen további fejlesztések fognak megvalósulni a Kikötőben.

Hoffer Ferenc az AbádiKikötőtulajdonosa
-A Tisza-tavi Fejlesztési Tanács forrásából kaptunk 96 millió forintot. Ebből építettük meg a hullámtörő gátnak az első ütemét, amit most látunk. Ennek lesz még egy további fejlesztése. A belső oldalon 70 darab kishajó kikötőt fogunk még létesíteni, és teljes közművet kap egy beton sétálórésszel, kandeláberekkel, padokkal. A további fejlesztésekben az úszófalu befejezését szeretnénk az ez év végéig lezárni. A házépítések, az úszóházépítések folyamatban vannak, tulajdonképpen minden esélyünk megvan arra, hogy be is fejezzük.

Az átadó ünnepségen jelen volt Balogh Gyula, Abádszalók polgármestere is, aki riporterünknek elmondta, hogy a város neve jól cseng az országban és ezt a jó hírnevet szeretnék tovább erősíteni, így kiemelt fontosságú a turizmus fejlesztése a településen.


Balogh Gyula Abádszalók polgármester
- Abádszalók az utóbbi időben nagyon dinamikusan elindult a fejlődés útján. Rengeteg olyan fejlesztést viszünk véghez, támogatunk, amelyek a települést vagy a közéletét szolgálják, vagy pedig a turisztikát. Nagyon fontos gazdasági lába Abádszalóknak a turizmus. Nagyon sok vállalkozásnak, szállásadónak, egyéb szolgáltatóknak biztosít jövedelmet, és így a megélhetést is a településen. Nagyon jó múltja van a Abádszalóknak. Igazából a nevünk jól cseng az országban. Nyilván változtak az igények, és ezért egyre jobb minőséget szeretnénk produkálni. Ahhoz, hogy ezek a turisztikai szolgáltatások egyre jobbak legyenek, ahhoz nyilván a kikötők is hozzá tartoznak. Nálunk az Abádszalóki-medencében lehet igazi vízi élményekhez is hozzájutni. Olyan, mint például a motoros csónakázás, vagy pedig a horgászat. Az időjárás viszontagságainak viszont ezek a kikötők is ki vannak téve. Az abádi csónakkikötő egy úszóműves kikötő, amelynek volt már rá példa egy árvizesebb időszakban, egy vihar során összeszaggatta a mólókat a szél. Ezért is volt fontos, a vagyonvédelem tekintetébena horgászok, illetve a kikötőt igénybe vevőknek a vagyonát is megvédendő hullámtörő mólónak a kialakítása.

A gát a kikötőbe látogató vendégek számára szabadon látogatható lesz, azonban a tervek szerint a kintről érkező a turisták számára is szeretnék megnyitni anélkül, hogy a kikötő állandó vendégeit zavarnák.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek