A frissen vásárolt szén-monoxid-érzékelő mentett életet

Karcagon és Szolnokon mentett életeket a szén-monoxid-érzékelő vasárnap.

Mindkét helyszínen egy-egy négytagú család menekült meg. Szolnokon az aznap vásárolt és felszerelt érzékelő jelzett, míg a karcagi lakásba az ott élő család az előző napon költözött be.

Jelzett a szén-monoxid-érzékelő vasárnap délután Karcagon, egy Horváth Ferenc utcai, első emeleti társasházi lakásban. Az ott élő négy ember megkezdte a szellőztetést, de mivel rosszullétre panaszkodtak, ezért őket a mentők szén-monoxid-mérgezés gyanújával kórházba szállították. A karcagi hivatásos tűzoltók visszaállították a jelzéskori állapotokat, és az egyik szobában a működő gázkonvektor közelében ki is mutatták a mérgező gáz koncentrációját, ezért értesítették a gázszolgáltatót és a kéményseprőipari szervet.

Szintén a szén-monoxid-érzékelőnek köszönheti az életét az a négytagú szolnoki család, akiknél tegnap este jelzett az a készülék, amelyet aznap vásároltak meg és helyeztek üzembe. Ennek köszönhetően azonnal szellőztetni kezdtek és nem sérültek meg. A vármegyeszékhely hivatásos tűzoltói vonultak a Csokonai utcai lakáshoz, majd méréseik során a nyílt égésterű gázkazán környezetében tapasztalták a szén-monoxid jelenlétét. Lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség, a lakók a fűtést más módon meg tudták oldani.

Ezekben az esetekben sem történt tragédia, mert a lakásokban volt szén-monoxid-érzékelő. Egy ilyen készülék a halálos gáz legkisebb mennyiségére is jelez, így a lakásban tartózkodók azonnal megkezdhetik a szellőztetést és értesíthetik a tűzoltókat. Egy szén-monoxid-érzékelő csupán néhány ezer forintért megvásárolható, cserébe évekre garantálja otthonunk biztonságát. Fontos, hogy minden olyan ingatlanban legyen szén-monoxid-érzékelő, ahol nyílt égésterű berendezés üzemel. A katasztrófavédelem az érzékelők pozitív és negatív listájával segít a megfelelő készülék kiválasztásában.

Infokarcag

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek