JUBILEUMI NÉPTÁNCGÁLA

Nagyszabású gálaműsorral köszöntötte a várost, de részben önmagát is a két, húsz évvel ezelőtt alakult néptánccsoport. A táncosok jótékonysági bált is szerveztek, amelynek bevétele az együttesek ruhatárát gazdagítja.

November harmadikán volt a huszadik évfordulója annak, hogy két néptánc- csoport is megkezdte működését a Déryné Kulturális Központban. Az együttesek hagyományosan, rendszeres időközönként tartottak gálaműsorokat, a szombati azonban minden szempontból rendhagyó volt, hiszen egyszer adatik meg bármely néptánc- együttes életében, hogy húsz esztendős. Ezt az évfordulót pedig nagyszabású gálával illik ünnepelni.

KUNNÉ NÁNÁSI MÓNIKA mb igazgató Déryné Kulturális Központ

Minden néptánccsoportunk a színpadra fog lépni. Illetve visszajöttek hozzánk olyan táncosaink is, akik immár nem táncolnak, de húsz évvel ezelőtt alapító tagjai voltak a néptánccsoportoknak. Illetve ezt követően egy jótékonysági bál megszervezésére kerül sor a Karcagért Közalapítvány segítsége által, amelynek bevételét a néptánccsoportok ruháinak gazdagítására szeretnénk fordítani.

Már négy- hatéves kortól lehetőségük van a karcagi gyerekeknek arra, hogy valamelyik tánccsoporthoz tartozzanak. És egészen felnőtt korig adott a lehetőség a táncra, a tánc okozta közösségi élmény átélésére.

SZEPESI TIBOR, Karcag polgármestere:
Nemzeti értékeink egyik legnagyobb kincse a magyar néptánc. A néptánccal való foglalkozás segít megismerni egy nemzet kultúráját és hozzájárul nemzeti identitásunk kialakításához. Kodály Zoltántól származik az az idézet, miszerint a néptánc a legtökéletesebb kifejezése a nemzeti léleknek. E gondolat kifejezi mindazt az elképzelést, amiért húsz évvel ezelőtt megalakításra került a városi szintű néptánc- oktatás.

A húsz évvel ezelőtti alapító tagok ma már jócskán szülőkorban vannak, némelyiknek fia- lánya is valamelyik csoportban ropja. Miközben az alapítók- ma már talán példaképek- még mindig meg tudnak villantani valamit a régi lendületből.

Infokarcag

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek