„IDE LÁBAM EGY KIS TÁNCRA … c. pályázati projekt

A Nemzeti Tehetség Program keretében „IDE LÁBAM EGY KIS TÁNCRA … c. pályázati projekt megvalósulása

a Madarász Imre Egyesített Óvoda Táncsics 19. Óvodájában

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által meghirdetett, „A hazai és határon túli óvodai tehetség-kibontakoztató programok támogatása” című, NTP-OTKP-18-0091 pályázati azonosító számon szereplő „Ide lábam egy kis táncra” elnevezésű nyertes pályázat 2019. szeptember és 2020. december között valósult meg Madarász Imre Egyesített Óvoda Táncsics 19. úti óvodájában.
A nyertes pályázat megvalósításához nyújtott támogatás: 750.000 Ft.
A pályázati programban az óvoda „Bíborka” gyermektánc tehetségműhelye vett részt 16 gyermekkel Kis Anikó Krisztina tehetséggondozó óvodapedagógus vezetésével.
A 30 órás program célja a hagyományok ápolása, népi hagyományainak megismertetése, a mozgáskoordinációs készség fejlesztése a gyermekekkel való együttjátszás során. A magyar népi játékok fejlesztik a gyermekek szociális érzékenységét, az egymáshoz való alkalmazkodást, a társak elfogadását. Ünnepi alkalmainkhoz kapcsolódó népszokások, népi játékok, táncos mozgásformák segítenek kialakítani a gyermekekben a népi kultúra iránti tiszteletet, formálódik magyarságtudatuk, mélyül a szülőföld iránti szeretetük. Célunk a magyar néptánc, népi kultúra iránti érdeklődés elmélyítése. A különböző népi játékokkal, hagyományokkal, népszokásokkal ismerkedő gyermekeknek olyan érték nyújtása, hogy gyermekeink szemléletében megalapozódjon értékrendszerük a gyerekekben.
A projekt során az ünnepekre, jeles napokra való ráhangolódást élményre épülő műhelyfoglalkozásokkal valósítottuk meg. Az örömteli együttjátszások során gyermekeink olyan gyöngyszemekké válhatnak, melyekkel észrevétlenül ,,belevarázsolódnak „a régmúlt idők világába.
A játékokban visszatükröződnek a közösség értékei, szemlélete üzenetek formájában.
A projekt megvalósítása során a Györffy István Nagykun Múzeumban a Kunok öröksége című kiállítás 6 kiállító termének anyagát tekintettük meg, ismerkedve elődeink életével, értékeivel.
Élményszerző és lazító programként a szülők bevonásával kirándultunk a Kunlovardába és a Bene- tanyára, ahol őshonos állatokkal illetve a Kun hagyományokkal, lovas hagyományokkal ismerkedtünk.
Az élmények mélyítették a nemzeti kultúra értékei, hiszen a gyermekjátékok legszorosabb kapcsolatban állnak egy csoport, egy közösség, egy társadalom kultúrájával.


Gulyás Ferencné
intézményvezető

 

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek

Halálos baleset volt Karcagon

Halálos baleset volt Karcagon

máj. 26, 2020 Rate: 0.00

Tisztelt Karcagi lakosok!

Tisztelt Karcagi lakosok!

ápr. 28, 2020 Rate: 4.14