30 ÉVE HELYEZTÉK VÉGSŐ NYUGALOMRA HORTHY MIKLÓS KORMÁNYZÓT

A huszadik század egyik legjelentősebb magyar politikusának nevezte Horthy Miklóst Dr. Fazekas Sándor országgyűlési képviselő.

A kormányzót harminc éve helyezték végső nyugalomra szülővárosában, erre az évfordulóra emlékeztek Kenderesen.

Harminc évvel ezelőtt temették újra Horthy Miklóst szülőhelyén: Kenderesen. Az 1993. szeptember negyedikei eseményen több tízezren vettek részt. Erről emlékeztek meg az alföldi városban.

HORTHY ÉVA: Én mindig lélekben, szívvel- lélekkel Horthy vagyok és boldog vagyok, hogy egyáltalán ma már megengedhetjük ezt, hosszú évtizedeken át nem hallottunk, csak rosszat a Horthy- családról, hát persze, hogy örülök ma neki.

Horthy Miklós 1920-tól 1944-ig volt Magyarország kormányzója. A portugáliai Estorilban hunyt el 1957. februárjában. Végakaratában meghagyta, hogy holttestét addig nem szállíthatják Magyarországra, míg a szovjet csapatokat ki nem vonják az országból.

DR. FAZEKAS SÁNDOR, országgyűlési képviselő, Fidesz- KDNP: Méltóságteljes megemlékező ünnepség a mai, vitéz nagybányai Horthy Miklós újratemetésének harmincadik évfordulóját ünnepli Kenderes. Ezt az évfordulót ünneplik mindazok, akik tisztelik kormányzó urat, aki a XX. század egyik legjelentősebb magyar politikusa volt.

Az újratemetés harmincadik évfordulóján nagyon sokan részt vettek azok közül, akik 1993-ban is ott voltak Kenderesen.

F. KOVÁCS SÁNDOR, országgyűlési képviselő, Fidesz- KDNP: A magyar történelemmel tisztában kell lenni, helyre kell tenni, helyre kell tenni a negatív- pozitív dolgokat is és Magyarország kormányzója volt vitéz nagybányai Horthy Miklós és az ő emlékét ápolni kell és tisztázni kell az ő szerepét, az ő lehetőségeit Magyarország történelmében.

A Horthy- ligetben tartott megemlékezés után az újratemetés harmincadik évfordulója alkalmából megkoszorúzták a Horthy- család kriptáját, ahova 1993 szeptemberében elhelyezték a kormányzó földi maradványait.

Infokarcag

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek