NÖVEKVŐBEN A PARLAGFŰ POLLENKONCENTRÁCIÓJA

A parlagfű pollenkoncentrációja elérheti a tüneteket okozó közepes szintet, így a pollenre érzékenyek számíthatnak az allergiás tünetek megjelenésére.

Az allergiás tünetek erősségének mérséklésére javasolják, hogy a parlagfű virágporára érzékenyek mielőbb kezdjék meg a gyógyszeres kezelést vagy keressék fel kezelőorvosukat a megfelelő gyógyszeres kezelés beállításáért.

Az NNK irányítása alá tartozó, húsz állomásból álló Aerobiológiai Hálózat pollenmonitorozási adatai alapján a parlagfű tömeges pollenszórása augusztus első napjaiban vette kezdetét, ekkortól már országszerte tüneteket okozhat a virágpora.

A szezon erősségét nagyban befolyásolja az augusztusi és szeptemberi időjárás. A pollenterhelést a tartós, esős időszakok átmenetileg visszavethetik, de a záporok, zivatarok csak rövid időre tisztítják meg a levegőt. A szezon tetőzése az előző évek tapasztalatai alapján augusztus végén, szeptember elején várható.

A Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer (PPRR+) térképes előrejelzése idén is segíti az allergiásokat. Így könnyebben felkészülhetnek a várható tünetekre, azok kezelésére, illetve megtervezhetik utazásaikat.

A kifejlett parlagfű terjedése ellen leghatékonyabban felmagzás előtt, bimbós vagy virágos állapotában végzett kaszálással lehet védekezni, ami a földhasználóknak jogszabályban előírt kötelezettsége. A lakosság által észlelt parlagfüves területek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) vagy a Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület (PME) oldalán keresztül könnyen bejelenthetők.

Infokarcag

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek