Július végén ünnepli 10. születésnapját a Magyar Tavak Fesztiválja a Tisza-tónál

Július 28-29-én ismét találkozik a kultúra, a sport és a komolyzene a Magyar Tavak Fesztiváljának Tisza-tavi rendezvényén, Tiszafüreden.

A kétnapos fesztiválon a szervezők visszaforgatják az idő kerekét, és izgalmas időutazás során idézik fel az eltelt évtized eseményeit.

Tíz évvel ezelőtt senki sem gondolta volna, hogy egyszer a leghíresebb magyar komolyzenei előadók fognak a Tisza-tó partján fellépni. Sőt, még ők maguk sem gondolták volna, hogy a csicsergő énekesmadarakkal együtt fognak trillázni a tóparton, vagy amikor a vonójukkal húznak egyet a hegedűjükön, akkor egy madárhang válaszol a nádasból. Pedig így lett. Ez a Magyar Tavak Fesztiválja, ami a nagysikerű, júniusi Velencei-tavi gálakoncert után július utolsó hétvégéjén a csodálatos Tisza-tó partján várja a látogatókat.
A szervezők idén is a népszerű programelemekkel készülnek, azonban ez a fesztivál egy kicsit más lesz, mint a korábban megszokottak: idén Tiszafüred ad otthont az egész rendezvénynek. Operagála, koncertek, csónakos és kerékpáros túra, családi nap, főzőverseny kínál tartalmas kikapcsolódást az érdeklődőknek.
- Az elmúlt években a Tisza-tó körbekerékpározása bakancslistás program lett, amit a fesztiválunk is hosszú éveken át népszerűsített. Idén, a 10. születésnapunk kapcsán úgy döntöttünk, nem tekerjük körbe a tavat, hanem megmutatjuk Tiszafürednek, a Tisza-tó fővárosának nevezetességeit: rendhagyó belvárosnéző kerékpáros túrát szervezünk. A hazai komolyzenei élet neves művészei természetesen most is velünk tartanak, és lenyűgöző előadásaikkal fogják színesíteni a Tour D’Operát. A születésnapunk kapcsán úgy döntöttünk, minden programunk ingyenes lesz, kivéve a To’Pera Gálakoncertünket, amit jelképes összegért lehet megtekinteni – fogalmazott Debreczeni Ildikó fesztiváligazgató.
Július 28-án, pénteken 11:00-kor a Tiszafüredi Városháza előtti téren startol a fesztivál látványos megnyitóval, ahol Ujvári Imre, Tiszafüred polgármestere köszönti a résztvevőket és indítja útjára a fesztivált. A megnyitón beszédet mond még F. Kovács Sándor, a térség országgyűlési képviselője; Hubai Imre, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Közgyűlés elnöke; Miklósa Erika, a Magyar Tavak Fesztiválja és a Tisza-tó nagykövete, illetve Debreczeni Ildikó fesztiváligazgató. A „nyitányon” Miklósa Erika, Rab Gyula, Harazdy Miklós, valamint a Tiszafüredi Mazsorettek és a Tiszafüredi Ifjúsági Fúvószenekar is fellép.
Még aznap 18:00-kor a Fő téren Csepregi Éva koncertjén melegíthet a közönség az esti gálakoncertre.
A fesztivál péntek estéje nem telhet el a To’Pera Gálakoncert nélkül. A Morotva Kerékpáros Pihenőpark ismét ünneplőbe öltözik, és 20:00-kor Miklósa Erika Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar koloratúrszoprán opera-énekesnő, Rab Gyula tenor és a Budapest Jazz Orchestra közös koncertjét hallgathatja meg a közönség. Az est rendezője Novák Péter.
Július 29-én, szombaton ismét a Morotva Kerékpáros Pihenőpark lesz a fesztivál központi helyszíne, ahol minden rendezvény ingyenes lesz.
Szombat reggel 8:00-kor a kezdetét veszi a Családi To’Piknik, ahol a nap folyamán fellép a Tiszafüredi Ifjúsági Fúvószenekar, Vadkerti Imre, Dóka Attila, Varga Katica, Tiszafüredi Ifjúsági Néptánccsoport, Tóth Péter Lóránd, a Dívák (Fésűs Nelli, Ladinek Judit, Détár Enikő), Gregor Bernadett. Az előadók műsora mellet családi programok, kézművesek és a civil szervezetek, tóparti települések bemutatkozói is megtekinthetőek lesznek.
9:00-kor indul a Tour D’Opera kerékpáros túra, amely során Tiszafüred nevezetességeit lehet megtekinteni. A Kiss Pál Múzeumnál a Szolnoki Szimfonikus Zenekar ad koncertet, ezután a Tariczky Endre Régészeti Kiállítást lehet megtekinteni, míg a Nyúzó Gáspár Fazekas Tájháznál a tiszaderzsi és a tiszafüredi népdalkör mutatkozik be, valamint a Sodrás Népzenei Kisegyüttes is zenél. A Magyarok Nagyasszonya Római Katolikus Templomnál Horti Lilla énekel, a Kormorán Kikötőnél Lajkó Félix zenél majd. A csapat megismerheti a Tiszaörvény környékén folyó ásatás eredményeit, végül a túra a Kemény kastélynál, a Savaria Barokk Zenekar koncertjével zárul.
Szintén reggel megkezdődik a Zenei GasztroShow főzőverseny, ahol Mautner Zsófi, Miklósa Erika, Pálszabó Mihály, Csomor Gábor, Szörényi Örs és Kövér Sándor fogják a csapatok által készített ételeket zsűrizni. Idén Petőfi Sándor egyik kedvenc ételét, a székelygulyást kell megfőzni. A csapatok jelentkezését július 22-ig a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre várják a szervezők.
A Boat D’Opera hajós nap 15:00-kor veszi kezdetét. Korlátozott számban biztosítva lesznek csónakok, azonban bárki csatlakozhat a csapathoz saját csónakkal is. Idén a Tiszafüred környéki labirintusokban és tündérrózsamezők között Rab Gyula tenor fog énekelni, miközben tangoharmonikán kíséri Szász Szabolcs.
A kétnapos zenei és sportos forgatagot Miklósa Erika és a Csík Zenekar közös koncertje zárja.
A kulturális értékek mellett a Fesztivál társadalmi felelősségvállalása is jelentős, hiszen felhívja a figyelmet a környezet védelemére, az egészséges életmódra és a fenntarthatóság jelentőségére. Többek között a Tisza-tónál elültetik a fesztivál fáját, ezzel is az összefogást erejét szimbolizálva, bemutatják a PET kupások kitartó és tiszteletreméltó munkáját, melyet a tó vizének megtisztítása érdekében évek óta végeznek. A szervezők törekvése, hogy a rendezvényeken minden résztvevő figyelmét ráirányítsák az ember és a természet harmonikus kapcsolatának szükségszerűségére, így az idén 50 éves Hortobágyi Nemzeti Parkkal is találkozhat a közönség. A Magyar Tavak Fesztiválja innovatív, értékteremtő és környezettudatos rendezvénysorozatként egyszerre támogatja az emberek egészség- és környezettudatosságát, valamint elégíti ki minőségi kultúra iránti igényüket. A három tavat összekapcsoló rendezvénysorozat a MOL-Új Európa Alapítvány támogatásának köszönhetően jöhetett lére.
A Magyar Tavak Fesztiválja idei programsorozata augusztusban a Balatonnál, Tihanyban zárul. Bővebb információ a Magyar Tavak Fesztiválja honlapján, valamint Facebook oldalán található.

A szervezők a program- és műsorváltoztatás jogát fenntartják!
www.magyartavakfesztivalja.hu
https://www.facebook.com/magyartavakfesztivalja/

Infokarcag

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek