EM: május 31-ig kell regisztrálniuk a gyártóknak az új kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerbe

Jövő szerdáig kell az érintett gyártóknak nyilvántartásba vételi kérelmet benyújtaniuk az országos hulladékgazdálkodási hatósághoz a júliustól induló új, kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerben - tudatta az Energiaügyi Minisztérium (EM) környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára.

Raisz Anikó az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményben emlékeztetett, a kormány kiemelt célja, hogy Magyarország minél gyorsabban átállhasson a körforgásos gazdaságra, amelyben egyre kevesebb termék válik hulladékká, és a hulladék a lehető legnagyobb arányban hasznosul újra nyersanyagként.

Ennek érdekében az országban júliustól átalakul a hulladékgazdálkodási rendszer, és az állam helyett egy magánvállalat, a MOHU MOL Zrt. végzi majd a hulladékgazdálkodást.

Ekkortól az Európai Unió irányelveinek és elvárásainak megfelelően elindul a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer is, amelyben a termékek gyártóinak és forgalmazóinak - "a szennyező fizet" elve alapján - díjat kell fizetniük a termékeik hulladékkezelésével kapcsolatos költségek megtérítésére.

Ez a csomagolásokat, egyes egyszer használatos műanyagtermékeket, elektromos és elektronikus berendezéseket, elemeket és akkumulátorokat, gépjárműveket, gumiabroncsokat, irodai és reklámhordozó papírokat, sütőolajat és -zsírt, bizonyos textiltermékeket és a fabútorokat érinti.

Raisz Anikó felhívta a figyelmet arra, hogy a nyilvántartásba vételt a tevékenységet már folytató gyártóknak - az első belföldi forgalomba hozókat és a saját célú felhasználókat is ideértve - az országos hulladékgazdálkodási hatóság (Pest Vármegyei Kormányhivatal Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztály) által üzemeltetett OKIR rendszeren keresztül május 31-ig szükséges teljesíteni.

A nyilvántartásba vételi kötelezettség elmulasztása hulladékgazdálkodási bírsággal sújtható. Az érintetteknek emellett a MOHU MOL Zrt. által üzemeltetett elektronikus felületen is regisztrálniuk kell a nyilvántartásba vétel kérelmezését megelőzően a hónap végéig - olvasható az EM közleményében.

Infokarcag

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek