HOLOKAUSZT MEGEMLÉKEZÉS

A Karcagi Izraelita Hitközség vasárnap a Zsinagógában tartott mártír megemlékezést, ahol Csillag Barnabás, a Karcagi Zsidó Hitközség elnöke köszöntötte a megjelent túlélőket, hozzátartozókat, emlékezőket.

- 78 évvel ezelőtt, 1944. június 18-án a karcagi gettó lakosságát átvitték a szolnoki cukorgyárba és nem sokkal később bevagonírozták. A holokauszt során 778 karcagi zsidóból 446 karcagi testvérünket gyilkoltak meg - mondta az elnök, majd gyertyát gyújtottak a jelenlévők. Az elsőt Ehrenfeld Sándorné, Karcag legidősebb holokauszt túlélője, a másodikat Feig János szintén holokauszt túlélő gyújtotta meg. A Hershko család képviseletében a harmadik gyertyát, Károly Józsefné Hershko Éva gyújtotta meg, majd F. Kovács Sándor országgyűlési képviselő, Szepesi Tibor polgármester és Deutsch László főrabbi is gyújtott egy-egy gyertyát, emlékezve az áldozatokra.

A gyászszertartáson közreműködött még Szilágyi Gábor kántor. Az áldozatokról megemlékezett Szepesi Tibor és F. Kovács Sándor is, majd a Zsinagóga előcsarnokában a Kádis elmondása után a jelenlévők mécseseket gyújtottak az emlékfalnál a 446 karcagi áldozatra emlékezve.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek

Halálos baleset volt Karcagon

Halálos baleset volt Karcagon

máj. 26, 2020 Rate: 0.00

Tisztelt Karcagi lakosok!

Tisztelt Karcagi lakosok!

ápr. 28, 2020 Rate: 4.14