Tiszafüredi Halasnapok

Tiszafüredi Halasnapok

Tiszafüredi Halasnapok

A Tiszafüredi Halasnapokat július 7-10 között rendezik meg, ahol idén Debrecen lesz a díszvendég.

A térség egyik legnagyobb hagyományőrző, gasztronómiai, kulturális és turisztikai eseményéről, a Tiszafüredi Halasnapokról tartottak június 29-én délelőtt sajtótájékoztatót Tiszafüred-Örvényen. A festői környezetben, a Tisza egyik kikötőjében megrendezett eseményen a 2017 óta Hungarikumnak nyilvánított, Tiszai Halászlevet is meg lehetett kóstolni.

 

Széles Diána, Debrecen alpolgármestere köszöntőjében elmondta, hogy a két önkormányzat között 2015 óta tartó és évről-évre egyre szorosabbá váló turisztikai és kulturális együttműködés is hozzájárult ahhoz, hogy a Debrecenből érkező turisták egyik kedvelt célpontja lett a Tisza-tó. Tiszafüred nagy sikerrel szerepelt például a Debreceni Virágkarneválon, vagy a Debrecziner Gourmet Fesztiválon, ahol az autentikus Tiszai Halászlevet és halételeket kínálta a gasztrománoknak a Tisza-tó fővárosa. Az alpolgármester külön kiemelte, hogy a magyar kormány és az Magyar Turisztikai Ügynökség támogatásának köszönhetően a turizmusban egy sikeres paradigmaváltás következett be és mára Budapest és a Balaton mellé egyértelműen felzárkózott a Tisza-tó.

Ujvári Imre, Tiszafüred polgármestere elmondta, hogy Debrecen többször is volt díszvendége Tiszafüred nagy kulturális rendezvényeinek, például a 2018-ban, 40 éves jubileumát ünneplő Halasnapoknak, vagy Magyarország egyik legkülönlegesebb és legérdekesebb zenei programjának, a Természet Operaháza Tisza-tavi Fesztiválnak. A Tisza-tó fővárosa négy megye határán fekszik és ez eleve arra ösztönzi a várost, hogy a régió számára elérhető árú szolgáltatásokat kínáló, természetközeli turisztikai célponttá váljon, ahol minden évszakban érdekes programok fogadják az idelátogatót. Debrecen városa mellett a Debreceni Egyetemmel is jó az együttműködés és a 2019-ben megkötött stratégiai partnerségnek és egy kormánydöntésnek köszönhetően Tiszafüreden jöhet létre egy Ökológiai Tudásközpont.

A Halasnapok külön fejezetet szentel a gasztronómiának, hiszen az egész rendezvénysorozat a változatos halételekre épül - hangsúlyozta Hegedűs Gábor, a Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője. Hozzátette, hogy idén a halételek szerelmesei július 10-én, szombaton mérkőzhetnek meg a Tiszai Halételek Fesztivál főzőversenyének bajnoki címéért. A főzőversenyre, amelyre a tűzifát, illetve a kiváló minőségű hal alapanyagot a szervezők adják, még lehet jelentkezni. A szakember elmondta, hogy a Tisza-tó vonzerejét mutatja, hogy évente 130 ezer horgász nappal számol a Sporthorgász Kft. Ez azt bizonyítja, hogy az ide járó horgászok mindig halban gazdag fogással térnek haza, az összmennyiség eléri a 200 ezer kilogrammot. A kifogott ragadozóhalak vonatkozásában, különösen a harcsa esetében toronymagasan vezet a Tisza-tó - mondta Hegedűs Gábor.

Lendvay Imre, a Tisza-Víz Kft. ügyvezetője, a szabadvízi strand üzemeltetője megerősítette, hogy Tiszafüred valóban rendkívül közkedvelt úticéllá vált a debreceniek körében. Jól tükrözik a statisztikai adatok is: tavaly a Tiszafüredi Szabadstrand 150 ezer látogatója közül a legtöbben Debrecenből érkeztek. A fesztivál főszervezője azt is hozzátette, hogy az idei Tiszafüredi Halasnapok hét helyszínen több tucat családoknak és fiataloknak szóló zenei, kulturális, sport és gasztro programokkal várják az érdeklődőket. A négy nap alatt kirakodóvásár is lesz, ahol több mint száz kézműves és helyi termékes kínálja portékáját. A helyiek városkártyával ingyenesen látogathatják a rendezvény valamennyi helyszínét.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek