70 millió forintból újul meg a karcagi Zsinagóga

Több mint 70 millió forintból megújul a karcagi Zsinagóga, amely tavaly ünnepelte építésének 120. évfordulóját. Mikorra végeznek a munkákkal? - kérdeztük Csillag Barnabást, a Karcagi Zsidó Hitközség elnökét.

Mint megtudtuk, nagyon régi álma valósul meg a hitközség tagjainak azzal, hogy most megújul kívülről az épület. A Zsinagóga több mint 70 milliós felújításához egyharmad rész támogatást a Miniszterelnökség adott, a többit a MAZSIHISZ (Magyarországi Zsidó Hitközség) biztosította.

A kivitelezési munkák a vége felé tartanak, a befejezés várható határideje június vége. Gyakorlatilag a tető és a külső homlokzat teljesen megújul, beleértve az ablakok védőszerkezetét is és újra is színezik az épületet. A műemlékvédelmi hatóság történeti kutatást végzett az épületen és feltárta az eredeti színeket. Az idén 121 éves épület alapszíne eredetileg egy világos bézs volt és a kiugró díszek, az elhelyezett pillérek pedig sárgás árnyalatúak voltak.

A háború után okkersárgára festették, a 2000-es években pedig  a mostani kétszínű sárga színezést kapott. Most az erdeti színben fog pompázni. A munkák vége után megtörténik az udvar, a belső kert  tereprendezése is. A hitközség vezetése keresi a további pályázati forrásokat, hogy az épület belülről is megújulhasson és a kerítés is megszépüljön.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek

Halálos baleset volt Karcagon

Halálos baleset volt Karcagon

máj. 26, 2020 Rate: 0.00

Tisztelt Karcagi lakosok!

Tisztelt Karcagi lakosok!

ápr. 28, 2020 Rate: 4.14