Húsvétkor sem állnak le az oltással Spanyolországban

A koronavírus elleni védőoltások beadása a húsvéti ünnepek alatt sem áll le Spanyolországban

 

- jelentette be Carolina Darias egészségügyi miniszter szerdán sajtótájékoztatón Madridban.

A szaktárca összesítése szerint eddig 8,5 millió adag vakcina érkezett a dél-európai országba, 6,6 millió ember az első, 2,2 millió már mindkét dózist megkapta.

Egy hét szünet után szerdától ismét elkezdték az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett oltóanyag alkalmazását.

A miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy a 17-ből tíz tartományban "világos növekedést" tapasztalnak a fertőzés terjedésében. "Vissza kell fordítanunk ezt a tendenciát" - hangsúlyozta.

Az elmúlt 24 órában csaknem négyezerrel nőtt a diagnosztizált fertőzöttek száma, a regisztrált esetszám egy nap alatt hétezerrel emelkedett. Százezer emberből átlagosan 132-en fertőzöttek az országban.

Carolina Darias kitért arra, hogy a közelgő húsvéti ünnepekre vonatkozóan nem szigorítanak a két hete elfogadott egységes központi szabályokon, de a tartományok saját hatáskörben növelhetik a korlátozások mértékét.

Fernando Grande-Marlaska belügyminiszter felidézte: húsvétkor nem lehet utazni a tartományok között, az éjszakai kijárási korlátozás nem kezdődhet sehol este 23 óránál később, és nem érhet véget reggel 6 óra előtt. Zárt nyilvános helyeken legfeljebb négyen, szabadtéren legfeljebb hatan gyülekezhetnek.

A korlátozó intézkedések betartásának garantálására fokozzák az ellenőrzéseket, amelyhez országosan több mint 64 ezer rendőrt és csendőrt mozgósítanak - részletezte a tárcavezető.

Felhívta a figyelmet a felelős magatartásra, az óvintézkedések betartására, és hangsúlyozta: szeretnék elkerülni, hogy a jövőben még szigorúbb intézkedéseket kelljen elrendelni egy újabb járványhullám megakadályozásához.

Spanyolország a hónap végétől feloldja a Nagy-Britanniából érkezőkkel szemben elrendelt beutazási korlátozásokat, amelyek még tavaly decemberben léptek életbe, viszont április közepéig meghosszabbította a Brazília és Dél-Afrika felől érkezőkkel szemben fennálló korlátozásokat. Ennek értelmében a felsorolt területekről továbbra is csak a spanyol és andorrai állampolgárok, valamint az ezekben az országokban érvényes tartózkodási engedéllyel rendelkezők utazhatnak be Spanyolországba.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek

Halálos baleset volt Karcagon

Halálos baleset volt Karcagon

máj. 26, 2020 Rate: 0.00

Tisztelt Karcagi lakosok!

Tisztelt Karcagi lakosok!

ápr. 28, 2020 Rate: 4.14