A klasszikus zene jótékony hatásait kutatások sora igazolja, ennek ellenére csak egy szűk réteghez jut el a hangversenytermekben felcsendülő zene varázsa. 

Ezért indította el az EMMI a Térzene Programot, melynek célja, hogy minél több városban felcsendüljön a klasszikus zene.


A minisztérium széles körben szeretné népszerűsíteni a komolyzenét, így a parkokban, zenepavilonokban, köztereken, hogy klasszikusok közösségi élménnyé váljanak. A koronavírus-járvány miatt kialakult rendkívüli helyzetben azonban a program megvalósítása módosult Karcagon is - tudtuk meg Szepesi Tibortól, a Déryné Kulturális Központ igazgatójától. Míg eredetileg szombatonként ugyanazon a helyszínen lettek volna az 1-1,5 órás koncertek, most a következő hónapokban szerda és szombati napokon, három helyszínen 20-20 percben lépnek fel a városba érkező zenekarok. 16.50-kor a Sétáló utcában a Kossuth téren kezdődik a program, majd a Táncsics krt.-i lakótelepen, végül a Nagyvénkerti lakótelepen hallható a térzene.

Szerdán a Heavy Brass Guys Tuba Quartet játszott népszerű dallamokat Karcagon, akiknek az erkélyekről, a boltok elől, megtartva a kellő távolságot tapsoltak a járókelők, lakók.

Mint Adamik Gábor, a Magyar Állami Operaház Zenekarának tubaművésze elmondta, számukra is furcsa helyzet, amikor karantén miatt az ablakokban álló, vagy tőlük több méterre álló hallgatóknak kell játszaniuk, de ezt ők most misszóinak tekintik. Magyarország egyetlen tubanégyese zenekara 12 évvel ezelőtt alakult, professzionális rézfúvós muzsikusokból. Repertoárjukban reneszánsz-, barokk-, klasszikus-, romantikus- és 20. századi művek és átiratok szerepelnek, de saját feldolgozásaik, átirataik is vannak. A klasszikus zene mellett jazz, filmzene, népzenei és könnyűzenei, feldolgozások is hallhatók koncertjeiken.

Karcag TV - DE

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek

Halálos baleset volt Karcagon

Halálos baleset volt Karcagon

máj. 26, 2020 Rate: 0.00

Tisztelt Karcagi lakosok!

Tisztelt Karcagi lakosok!

ápr. 28, 2020 Rate: 4.14