Két ember életét mentette meg a szén-monoxid-érzékelő

Tegnap kétszer kaptak ugyanarra a helyszínre riasztást a szolnoki tűzoltók. Karcagon a szén-monoxid-érzékelő mentett meg két embert.

 

Összehordott szemét kapott lángra tegnap reggel Szolnokon, a Törteli utcában. A körülbelül harminc négyzetmétert érintő tüzet a megyeszékhely hivatásos tűzoltói egy vízsugárral fékezték meg. Délután ismét ide kellett vonulnia a tűzoltóknak, akkor száz négyzetméteren égett kommunális és növényi hulladék. A szolnoki tűzoltók két vízsugárral számolták fel a káresetet.

Jelzést adott a szén-monoxid-érzékelő tegnap délután Karcagon, egy Bajcsy-Zsilinszky utcai lakásban. A helyi hivatásos tűzoltók a jelzéskori állapotokat visszaállították, majd műszeres méréseikkel a gáztűzhely környezetében kimutatták a mérgező gáz jelenlétét. A szolgáltató szakembere kizárta a berendezést a használatból. Az ingatlan két lakójának nem esett baja, mert az érzékelő időben jelzett és a bent tartózkodók azonnal megtették a szükséges lépéseket. Emellett lakosságvédelmi intézkedésre sem volt szükség.

Egy jó minőségű szén-monoxid-érzékelő csupán néhány ezer forintba kerül, cserébe évekig garantálja otthonunk biztonságát. Elengedhetetlen egy ilyen eszköz olyan háztartásokban, amelyekben nyílt égésterű fűtőberendezés működik. Ezek használatuk során a helyiség levegőjét használják fel, így nem megfelelő oxigén-utánpótlás esetén egy idő után tökéletlen égés következik be, amely szén-monoxid kialakulásához vezet. A hatóságok folyamatosan ellenőrzik a piacon kapható érzékelőket, amelyekről a katasztrófavédelem naprakész listát vezet.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek