SOKAN FARAGNAK TÖKLÁMPÁST

Begyűrűzött Európába is a Halloween- hagyománya, amelynek legfontosabb eleme a tök, illetve a tökfaragás. Ám nagyon fontos tudni: a Halloween-tök nem ehető!

Az európai keresztény kultúrkörben Mindenszenteknek nevezik november első napját. A közép- amerikai kultúrákban viszont másként emlékeznek elhunyt hozzátartozóikra, szeretteikre az őslakosok. Ehhez még kelta eredetű halottkultusz is társult, ebből született meg a Halloween európai változata, amely Magyarországon is egyre népszerűbb.

CSAPÓNÉ HAVASI KATALIN:
- Ez egy dísztök, a gyerekeimmel szoktuk közösen kifaragni, és akkor gyertyát, vagy örökmécsest szoktunk belerakni és akkor Mindenszentek
estéjén szoktuk úgymond meggyújtani és akkor még egészen a Mindenszentek tartanak, addig ég és sajnos mivel nem fogyasztható, utána a kukába kell kidobni.

A faragni való tök is kicsivel többe kerül idén, mint tavaly ilyenkor. Ebben a fegyverneki zöldség- gyümölcs kereskedésben ötszáz forintért adják kilóját. Egy jól megtermett Halloween- tök súlya a nyolc- tíz kilót is elérheti, így nem csak komoly faragni-, de fizetnivalót is jelent egy családnak, vagy Halloween- partyt tartó baráti társaságnak.

HUBER ISTVÁN, őstermelő:
- Most már elkezdték vinni. Olyan, mint a karácsonyfa, hogy az utolsó nap viszik majd a legjobban.

A kereskedelemben kapható dísztökök döntő többsége olyan vegyületeket tartalmaz, amelyeket az emberi szervezet nem tud lebontani: hányást, hasmenést okoznak. A Duna- Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága például azt javasolja a tökfaragóknak, hogy használat után a Halloween-töklámpást komposztálja a saját kertjében, vagy tegye az elszállításra váró zöldhulladékba.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek