ELŐADÁSOK A MELLRÁK ELLENI KÜZDELEM VILÁGNAPJÁN

Rózsaszín szalag, vagy lufi- ez a mellrák elleni világnap két legfontosabb jelképe. Ez a fajta rosszindulatú daganat minden tizenegyedik magyar nőt érint, de amit kevesen tudnak: férfiaknál is kialakulhat.

Harmincharmadik éve a mellrák elleni küzdelem világnapja október elseje. Mint minden világnap, ez is fontos társadalmi problémára hívja fel a figyelmet. Karcagon több egészségügyi előadást is tartottak a világnaphoz kapcsolódóan.

JUHÁSZ ZSUZSANNA, gyermekorvos
- Sajnos mindenkinek az életében van egy szomorú történet, a szomorú
történetek kapcsán hozzánk fordulnak ezekkel az eseményekkel és nekünk nincs megfelelő gyógymódunk még rá. Az elsődleges lenne a szűrés és az egészséges életmódnak a hirdetése, hogy ezek a szomorú következmények ne következzenek be.

Magyarországon a nők körében a második leggyakoribb halálok az emlőrák. A daganatos elváltozás az emlőben lassan, hosszú ideig, kezdetben teljesen tünetmentesen alakul ki. A szűréssel a daganatot korán, még tünetek jelentkezése előtt fel lehet fedezni. Az időben felfedezett daganatok közel 90%-ban gyógyíthatók.

SZEPESI TIBOR, polgármester:
- Társadalmi népbetegségről beszélünk a mellrák esetében, amely nem csak a nőket, hanem a férfiakat is érintheti. Tehát nagyon fontos a figyelemfelhívás, az, hogy felhívjuk a figyelmét még egyszer mindenkinek arra, hogy a megelőzésben, a korai felismerés, tehát a szűrővizsgálatoknak fontossága mennyire jelentős.

A megelőzést, a korai felismerést különféle egészségügyi berendezések szolgálják.

NAGYNÉ LÁSZLÓ ERZSÉBET, főigazgató, Karcagi Kátai Gábor Kórház
Amikor volt egy olyan lehetőségünk Magyarország Kormánya támogatásával, hogy a szűrőbuszokból kiszerelt mammográf- készülékek egy- egy egészségügyi szolgáltató intézményhez kerülhessenek, akkor rögtön csaptunk úgymond a feladatra, vagy lehetőségre és bár vannak még hiányosságaink, azért elmondhatom, hogy szeptember huszonötödikén ez az új mammográf-készülék- már használt, de számunkra új mammográf- készülék- beüzemelésre és betanításra került a karcagi Kátai Gábor Kórházban.

Az emlőszűrés fájdalommentes és a szűrőállomáson való bejelentkezéstől számítva negyedóráig tart. 2 évente ennyi időt, 15 percet kell szentelniük a szűrésre jogosult nőknek arra, hogy tudják azt, hogy nincs emlő daganatuk, vagy, hogy a korai diagnózissal esélyt kapjanak a gyógyulásra!

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek