ELŐADÁSOKAT TARTOTTAK A KARCAG KINCSE MŰVÉSZETI ÉS KONFERENCIA KÖZPONTBAN

A Török-Magyar Barátsági Szerződés és a Török Köztársaság megalakulásának 100. évfordulója tiszteletére

hirdetett Török-Magyar Kulturális Évad rendezvénysorozathoz kapcsolódóan előadásokat tartottak a Karcag Kincse Művészeti és Konferencia Központban.

„Magyarország egyrészről és Törökország másrészről, egyaránt és őszintén óhajtván a Magyar Királyság és a Török Köztársaság között az őszinte barátságnak kapcsolatait létesíteni és megerősíteni, és áthatva ugyanattól a meggyőződéstől, hogy a két Állam között létesült összeköttetések a két nemzet boldogulását és jólétét fogják szolgálni, elhatározták, hogy barátsági Szerződést kötnek és ebből a célból Meghatalmazottaikká kinevezték, még pedig: Ő főméltósága a Magyar Királyság Kormányzója: Nemeskéri Kiss Sándor urat, Magyarország szófiai ügyvivőjét; a Török Köztársaság Elnöke: Adnan Bey doktort, Konstantinápoly képviselőjét Törökország nagy nemzetgyűlésében és a külügyminisztériumnak konstantinápolyi megbizottját.”- így kezdődik a Magyarország és Törökország között 1923. december 18-án megkötött barátsági szerződés szövege. A centenárium alkalmából török- magyar kulturális évad kezdődött, amelynek egyik eleme volt a Karcagon rendezett „A török- magyar kulturális kapcsolatok” konferencia.


DR. BARTHA JÚLIA, turkológus
- Száz éves a Török Köztársaság és száz éve írták alá azt a barátsági és együttműködési szerződést, ami nagyon közel hozta a két országot. Igazán ez a konferencia azt hivatott bemutatni, hogy mi magyarok milyen módon vettünk részt a Török Köztársaság építésében és mondhatom, hogy szépen kivettük a részünket minden téren, mind a tudomány, mind a tényleges építészet terén, hiszen jelentős munkákat végeztek ott a magyarok.

A függetlenségét 1923. október 29-én kikiáltó Török Köztársaság első nemzetközi szerződését a Magyar Királysággal kötötte. A karcagi konferencián műfordító, nyelvész, történész, néprajzkutató és népzenekutató előadásai számoltak be a két nép újkori, száz évvel ezelőtti együttműködéseiről.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek