EBOLTÁS KARCAGON

Lezajlott az évenkénti eboltás Karcagon. A veszettség elleni védőoltás nem csak kötelező, hanem életmentő is lehet.

Lezajlott városunkban is az eboltás. Kormányrendelet írja elő, hogy minden gazdi köteles a három hónaposnál idősebb kutyájának beadatni a veszettség elleni védőoltást minden évben. Az oltás díja ebben az évben a Vármegyei Állatorvosi Kamara állásfoglalása alapján 6.000.-Ft/eb volt. Az oltás időpontját és helyét az állatorvos hirdeti meg: ez lehet plakát, szórólap. A védőoltást ugyan a kutya kapja, de gazdájának is egyfajta védettséget jelent.

DR. TEMESVÁRI TAMÁS, állatorvos:
- És ennek az a jelentősége, hogy ha embert mar és veszett a kutya, az bizony halálos végű is lehet és ezért minden évben elrendelik a kötelező védőoltást. Ezt meg szoktuk szervezni úgy, hogy körülbelül egy hét alatt zajlik itt le az oltás különböző helyen és különböző időpontban.

Egy pillanat az egész, a kutya szinte észre sem veszi, hogy megkapta a vakcinát. Ha valaki nem tudja a meghirdetett időben a meghirdetett helyszínen beoltatni a kutyáját, az akár házhoz is rendelheti az állatorvost, aki még féregtelenítő tablettával is ellátja a kutya tulajdonosát. Mivel minden kutyának chipet kell beadatni, ezen keresztül ellenőrizheti az állategészségügyi hatóság, hogy a kutya oltott-e, vagy sem. Aki elmulasztja a kötelező veszettség elleni védőoltás beadatását, az pénzbírságra számíthat.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek