ILLATOZIK A TUBARÓZSA TÓNI BÁCSI KERTJÉBEN

Idén is virágoznak az illatos tubarózsák városunkban Ézsiás Antal, Tóni bácsi kertjében.

Hosszú- hosszú évek óta, idén is virágba borult a tubarózsa az Ézsiás- kertben. A Dél- Amerikában vadon termő, porcelánfehér virágzatú növényt Európába a szépségipar hozatta, hiszen a növény szirmaiból igen erős illatú parfüm- alapanyag nyerhető ki a megfelelő fizikai- kémiai eljárások során.

ÉZSIÁS ANTAL, mezőgazdasági mérnök:

Az elszaporodása az nem eléggé gyakori, nem mondhatnám, hogy nagy területen szaporodott. Ez a növény, ami itt mögöttem látható, ez Erdélyből, Torda környékéről származik, ahol nagyobb területeken kis- középüzemi módon parfümvirágnak termesztették. Hát, onnan szaporítottam fel és szaporodott el nálam. Hát, nálam ugye a parfümmennyiség nem terem meg ebből a virágból. Ebből annyi terem, amennyit a családnak, barátoknak és egy- két érdeklődőnek meg tudok mutatni és a családom kedvence.

A 100- 120 centiméterre megnövő tubarózsa hazánkban igazi különlegességnek számít. Gondozása nem túl egyszerű. Rizómái rendkívül érzékenyek melegre-hidegre, pangó vízre egyaránt. Az elvirágzott növény rizómája csak évek múltán fog újból virágot hozni. Megfelelő gondoskodás biztosítása mellett azonban a nyár végén
kecses szépségével és karakteres illatával a kert éke lehet bárkinél.

 

Forrás: infokarcag.hu

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek