ÉRIK A SZILVA

A szilva is korábban érik idén, mint szokott. Ára minimálisan emelkedett a tavalyihoz képest. Fogyasztani nyersen is érdemes, hiszen nagyon egészséges. Befőttnek, lekvárnak eltéve rendkívül ízletes.

Ennek a fegyverneki őstermelőnek az ültetvényén már érik az empresso fajtájú szilva. Ez elsősorban közvetlen fogyasztásra ajánlott, egy- egy szem lúdtojás nagyságúra is megnő. Viszont sokáig nem tárolható, egy héten belül el kell fogyasztani. A korai érésű fajták már meg is jelentek a piacon.

FEHÉRNÉ CSIKI ÁGNES:

Nagy érdeklődés van a szilva iránt, nekem a héten egyszer volt, hát olyan
398- tól van a szilva ára, hát már nagyon keresik, szerintem kis, pici idővel hamarabb lesz, mint a többi gyümölcs, ugye. Hát, szilvásgombócnak nagyon keresik, lekvárnak. De lekvárnak az később lesz egy picivel szerintem, olyan augusztus vége fele, szeptember eleje, a besztercei szilva, ami kimondottan lekvárnak való.

Mint idén minden, a szilva is a megszokotthoz képest két- három héttel előbb érik.

DOBOS MÁRTA:

A szilvábólelsősorban pálinkát készítünk, másodsorban lekvárt, de cukor nélkül, ecetes szilvát, több most nem jut eszembe.

Népszerűségét annak is köszönheti a szilva, hogy számtalan formában fogyasztható. Nyersen, aszalva, savanyúságként, lekvárként és természetesen pálinkaként.

KALLA ISTVÁNNÉ:

Hát, így most én nem tudom megállapítani, hogy melyik a magyar, melyik a külföldi.
Mert van, amelyik érettebb, van, amelyik nem annyira érett, úgyhogy nem tudom. Ki van írva, hogy magyar szilva, de hát most az magyar, vagy nem magyar, ki tudja azt?

A szilva kalóriaszegény, ráadásul nem tartalmaz telített zsírokat. Viszont magas a C-vitamin tartalma, emellett számtalan, az egészségre jótékony hatást gyakorló nyomelem van benne.

DOBLER MARGIT: A szilva alapból, így nyersen rettentő értékes ásványokat tartalmaz. De az emberek ezt nem biztos, hogy tudják.

A kimagozottt szilva három- négy nap alatt az erkélyen, ablakpárkányon megaszalódik, így akár télen is élvezhetjük az ízét.

CSIKÁNY BÉLÁNÉ:

Most is itt van, vettem egy kilót, mert nagyon szeretjük egyébként. De mondom, főleg aszalni. Míg ilyen jó idő van, addig rakom ki.

A szilvának számtalan fajtája ismert, Magyarországon tizenöt- tizenhét féle terem. Ennek a sokszínűségnek köszönhető, hogy július végétől egészen október közepéig tart a szezonja.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek