VEZETETT TEMPLOMTÚRA

Vezetett templomtúrát szervezett a Karcagi Római Katolikus Templom fiatal kántora.

A túra keretein belül az érdeklődők előadásokat hallhattak és bejárhatták a templom épületét, sőt, a bátrabbak még a toronyba is felmehettek.

Minden zugát bejárhatták a templomnak a Templomtúra program résztvevői. Az ötletgazda Kiss Zsigmond 14 éves tanuló, aki a Szent István Római Katolikus Templom kántora is egyben. Ő vezette végig a „túrázókat” a templomban.

Kiss Zsigmond
- A Vezetett templomtúra mini orgonakoncerttel és toronylátogatással elnevezésű rendezvényen vagyunk. Ezt a rendezvényt én találtam ki, hogy egy kicsit ezt a templomot is jobban be tudjuk mutatni és az orgonáját is jobban megismerjék azok, akik ide eljönnek. A megvalósításban és a szervezésben Veres Zoltán plébános úr segített, amit ezúton is köszönök neki.

Kiss Zsigmond a bejárás pontos programjairól is beszélt.

Kiss Zsigmond
- A rendezvény úgy épült föl, hogy először én tartottam itt egy kis 15 perces előadást a római katolikusok történetéről. Egészen a XVIII. századtól felsoroltam, amit lehetett tudni, meg lehet tudni a római katolikus hitközségről és a közösségről. Aztán egy 10 perces orgonabemutatóval egybekötött koncertet adtam, majd végül a látogatók felmehettek a toronyba is.

A templomot három csoportnak, összesen 40 főnek mutatta be a Templomtúra során. Hozzátette: nem számított ilyen nagy érdeklődésre. A fiatal kántor beszélt néhány, a templomban található különlegességről is.

Kiss Zsigmond
- Érdemes szemügyre venni a tőlem bal oldalra lévő üvegablakot. Ez 2016-ban készült el, Győrffy Balázs helyi művész készítette el. Az orgonája a templomnak pedig1901-ben épült a pécsi Angster gyárnak a terméke. Ez a gyár építette a párizsi Notre Dame-nak a nagy orgonáját is. Ez még egy külön érdekesség.

A látogatóknak mind az előadások, mind a kilátás a toronyból nagyon tetszett. Mint megtudtuk, a nagy érdeklődés miatt, mindenképpen lesz folytatása a vezetett „templomtúrának”. Aki lemaradt, figyelje a következő lehetőséget.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek