VÉDEKEZZÜNK AZ UV-SUGÁRZÁS ELLEN

A nyári időszakban többször is nagyon erős volt az UV- sugárzás. Fontos védekezni ellene, mert a gyakori leégés lehetséges szövődménye a bőrdaganat.

Emellett a szemünket is károsíthatja. Szerencsére ezekkel sokan tisztában vannak, nézzük, hogy a megkérdezettek hogyan védekeznek a napsugárzás káros hatásai ellen.

A nyári időszak kellős közepén főleg a hosszantartó nagy kánikulában hamar benépesülnek a strandok és a vízpartok. Mindenki egy kis felfrissülésre vágyik, azonban ha nem vigyázunk a bőrünk látja ennek kárát. Az elmúlt napokban extrém méretet öltött az UV-B sugárzás, ezért a meteorológiai szolgálat arra figyelmeztet mindenkit, hogy fokozottan védekezzen az 7-es UV-indexű vagy azt is meghaladó
sugárzás ellen. Normál bőrtípusnál már 15–20 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet.

Ljasuk Dimitry Tisza-tó zöldnagykövete:
- Általában felújítást tartunk itt minden évben a szigeten, hogy megóvjuk az állagát a különböző bútoroknak, padoknak, kisháznak, a stégnek. Mikor neki kezdünk nagy hévvel a munkának, általában a férfiak szokásuk szerint mindig leégnek, mert mi utólag szoktuk bekenni magunkat, amikor már vörösek vagyunk, amikor már késő. Azt javaslom mindenkinek, hogy időben kenjék be magukat. Én azt hiszem, hogy 50-essel vagyok bekenve, de most már én is vörös vagyok, úgyhogy valószínű későn kentem be magam. Ez bőrrákot is tud okozni, úgyhogy nem veszélytelen, tehát ezt komolyan kell venni. Úgyhogy sapka, vagy vizes haj, sok innivaló, és naptej, szúnyogirtó, ez kell a Tisza-tóra.

A magas ultraibolya sugárzás káros egészségügyi hatásai, mint a bőrrák, vagy a szürkehályog kialakulásának veszélyei viszonylag közismertek és sokan igyekeznek védekezni ellene.

Bende Zoltán
- A mai világban már egyre fokozottabb az UV-veszély. Mi mindig bekenjük magunkat biciklizéshez is. Legalább 50-es UV-val kell. Most már nagyon erős az UV-sugárzás.

Egy másik férfi azzal védekezik, hogy keveset tartózkodik a szabadban.

Oláh Attila

- Ruhában szoktunk kimenni napra és csak rövidebb ideig szoktunk ott tartózkodni. Én a krémet kerülöm, mert nekem az is panaszokat okoz, úgyhogy inkább a délelőtt és a délutáni órákra korlátozzuk a fürdőzést.

Ha sok időt töltünk a napon, intenzív sugárzásnak vagyunk kitéve. Ez tehát kárt tehet a bőrünkben és a szemeinkben, ha nem védjük őket a naptól és nem használunk egy jó UV-védelmet biztosító napszemüveget.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek