EJTŐERNYŐS VILÁGBAJNOKSÁG

Egy ezüst- és egy bronzéremmel zárta a negyvenhatodik katonai ejtőernyős világbajnokságot a magyar csapat.

A Szolnokon rendezett vb legnépszerűbb versenyszáma az egyéni célbaugrás volt, amelyben százharminchat induló közül a szolnoki helyőrségben szolgáló Varga Tamás a második helyen végzett.

Ezek a felvételek a negyvenhatodik katonai ejtőernyős világbajnokság hivatalos megnyitóján készültek a szolnoki Hild János téren. Orosz, fehérorosz és ukrán versenyzők nem vehettek részt a versenyen, de így is nagyon komoly mezőny jött össze, amelynek tagja volt a világ élmezőnyébe tartozó magyar válogatott is. Szolnok Magyarország második legnagyobb helyőrsége, az itt települt helikopter dandár és a különleges rendeltetésű dandár pedig a Magyar Honvédség legfontosabb erőihez tartozik.

SZALAY FERENC, Szolnok polgármestere:

- És amikor a határaink mellett háború dúl, Oroszország és Ukrajna háborúja, nem mindegy, hogy Magyarország védelmi képessége milyen és ehhez a szolnoki haderő hogyan és miképpen tud hozzájárulni.

A 2016-os, Oroszországban rendezett világbajnokságon aranyérmes lett az öttagú magyar csapat, amely- a többi nemzethez hasonlóan- év közben Világkupa- versenyeken indul, miközben a válogatott tagjai hivatásukból fakadóan napi szinten gyakorolják az ejtőernyős- ugrásokat.

RÉZ LEVENTE, ezredes, versenyigazgató:

- A célbaugrás az azt jelenti, hogy 1000- 1100 méterről a csapat, egy ötfős csapat kiugrik és egy kettő centiméter átmérőjű pontot kell eltalálniuk, egymás után leérkezve a földre. A stílusugrásban 2200 méterről ugranak az egyéni versenyzők és egy előre kisorsolt mozgásformát kell végrehajtani időre, illetve minél nagyobb pontossággal. A formaugrásnál pedig egy négyfős csapat hajtja végre az ugrást 3400 méter magasságról és egy bizonyos, szintén kisorsolt formákat változtatnak és ezt is minél többször végre kell hajtani minél pontosabban és ez adja ki a versenynek a végeredményét.

Szolnok először a hetvenes évek elején rendezte meg a katonai ejtőernyősök világbajnokságát, legutóbb pedig 2018-ban volt házigazdája az eseménynek.

VARGHA TAMÁS, parlamenti államtitkár, Honvédelmi Minisztérium:

- Magyarország Kormánya elkötelezett a sport támogatása mellett. Azt gondoljuk, hogy ebben a világban, nehézségekkel terhelt világban a sport egyrészt utat mutat és megtanít bennünket a tisztességes küzdelemre, a versengő felek pedig megtanulják, hogy ellenfélként és nem ellenségként tekintsenek egymásra. Ezen kívül a sport kapcsolatot teremt a sportolók és a szurkolók között. A közös élményeken keresztül megtanít minket egymás tiszteletére.


A csapat célbaugró versenyt Csehország nyerte, ejtőernyősei a tíz sorozat alatt mindössze huszonhárom centiméternyit tévedtek. Ez azt jelenti, hogy ötven földetérésük során átlagban alig több mint négy milliméterrel tévesztették el a célt. A második helyen Kína végzett, míg Magyarország bronzérmet szerzett. A célbaugrás egyéni számában százharminchatan neveztek, közülük a német Stefan Wiesner volt a legpontosabb, míg a második helyen egy magyar ejtőernyős, Varga Tamás végzett.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek