NŐTT A BETEGFORGALOM A HŐSÉG MIATT

A forróság megkeseríti a nyári mindennapokat. Leginkább az idősek és a keringési betegségben szenvedők vannak kitéve a hőség káros hatásainak. Ez meglátszik a karcagi kórház sürgősségi osztályának betegforgalmán is.

A fiatal, egészséges szervezet sem tolerálja könnyen a kánikulát. Az idősek és a krónikus- keringési betegségben szenvedők életét még inkább megnehezíti a forróság.

DR. GERA ATTILA, Kátai Gábor Kórház:

- Néhány nap után, amikor ilyen kánikula van, szép lassan elfogy a toleranciájuk, a tüneteik előjönnek, kiszáradnak és a krónikus betegségeiknek a tünetei ilyenkor fellángolnak. Sokszor kiszáradás miatt érkeznek csak, de ugyanúgy mellkasi fájdalom miatt érkezhetnek szívbetegek, vagy fulladás miatt tüdőbetegek ugyanígy.

A karcagi kórház sürgősségi osztályán húsz- harminc százalékkal nőtt a betegforgalom a hőség miatt. Ez azzal is jár, hogy a várakozási idő megnő, a betegek türelme véges, így az egészségügyi szakszemélyzet munkája is nehezebb. A tapasztalatok szerint azonban mindenki, aki a sürgősségire érkezik, türelemmel vár a sorára, így a betegellátásban sincs fennakadás. Pedig a hirtelen rosszullétek miatt sorra érkeznek a betegek.

IVÁNYI ANDRÁS:
- Indultam haza a busszal és felálltam a padról, megszédültem és a buszos azt mondta, hogy nem visz el, szólt a forgalmistáknak, ők pedig kihívták a mentőt.

A legtöbb esetben a kiszáradás vezet hirtelen rosszulléthez. A sürgősségin ilyen esetekben ásványi sókat tartalmazó infúziót kapnak a betegek, akik jellemzően néhány órás megfigyelés után mehetnek is haza.

DR. GERA ATTILA:

- Könnyen válhat még a meleg áldozatává az, aki alkoholt fogyaszt kikapcsolódás céljával, sokkal kevésbé veszi észre a kiszáradásnak a tüneteit és hamarabb kerülhet olyan állapotba, hogy orvosi ellátásra lesz szüksége.

Az orvosok azt tanácsolják az időseknek, illetve a krónikus betegségben szenvedőknek, hogy lehetőség szerint hűvös helyiségben tartózkodjanak, napközben ne menjenek ki a tűző napra. Fogyasszanak a megszokottnál jóval több folyadékot még akkor is, ha úgy érzik, hogy nincs szükségük rá. A hozzátartozókat pedig arra kérik, hogy gyakrabban látogassák idős hozzátartozóikat és a rosszullét legenyhébb jele észlelésekor kérjenek orvosi segítséget.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.