LEGYÜNK KÖRÜLTEKINTŐEK A STRANDOKON

A tiszafüredi strandot naponta több ezren látogatják, a fürdőzők biztonságára megerősített szakszemélyzet vigyáz. Ugyanakkor a strandolók is sokat tehetnek azért, hogy ne kerüljenek bajba.

Magasra mászott a hőmérőben a higany és egészen biztos, hogy várnak még ránk hőhullámok ezen a nyáron is. A kánikulában pedig a vízpartnál jobb hely kevés létezik. Viszont bármennyire is hívogató például a tiszafüredi szabadstrand, nagyon körültekintőnek kell lenni még a parton is. Mert a hőség nem játék.

ÉLIÁS RÉKA:
Belemegyünk rendszeresen a vízbe, iszunk sok folyadékot és a
fejünket is vizezzük. És ha pihenni megyünk, akkor árnyékba
megyünk.

Íratlan, de nagyon fontos szabály, hogy tizenegy és tizenöt óra között nem szabad a napon tartózkodni. Egyrészt ekkor a legmelegebb a levegő, másrészt ekkor a legerősebb az ultraviola- sugárzás. E kettő hatás különösen nagy veszélynek teszi ki az emberi szervezetet.

PINTÉR ISTVÁN:

Próbálok védekezni ellene. Hát, nekem a naptej az nem nagyon sokat számít, inkább nem megyek a napra. Ez a legjobb védekezés és hát betartom ezeket az időket. De hát most itt vagyunk a Tisza- tónál, úgyhogy nincs mese, le kellett jönnünk.

Elegendő mennyiségű folyadék nélkül tilos még a strandolás is. A partmenti büfékben beszerezhető sör is jól csúszik, ugyanakkor ennek alacsony alkoholtartalma éppenséggel felmelegíti a szervezetet. Olyan apróságokra is érdemes figyelni, hogy az otthonról hozott szendvics a melegben hamar megromlik, ezért érdemes hűtőtáskával érkezni a strandra.

Ugyancsak jó szolgálatot tesz a magas faktorszámú napvédő krém, a gyerekeket mindenképpen be kell ilyennel kenni. De nem csak az erős napsugárzás veszélyes, maga a víz, a vízben való tartózkodás is veszélyforrássá válhat. Bár a fürdőzők számára fenntartott vízfelület jól körülhatárolt, a bátrabb strandolók előszeretettel merészkednek a bójákon kívüli területekre. Itt viszont már vízijárművek is járhatnak.

LENDVAI IMRE, ügyvezető, Tiszavíz Kft.:

Egy- egy műszakban próbáljuk a forgalomhoz igazítani a biztonsági személyzetnek a létszámát. Több úszómester teljesít szolgálatot minden nap, illetve vízőrök, illetve egészségügyi személyzet. Sajnos rendszeresen van szükség beavatkozásra, mentésre, emberélet- mentésre is akár, vagy bajba jutott embereknek a segítésére. Ez abból adódik elsősorban, hogy nagyon sokszor az emberek rosszul mérik fel a kondíciójukat, rosszul mérik föl a körülményeiket és általában, meg a körülményeket és általában ígykerülnek bajba, de az úszómestereink szemfülesek és minden időpillanatban kémlelik a vizet, hogy szorul- e valaki segítségre, vagy valahol be kell- e avatkozni, esetlegesen a bajt meg kell- e előzni, erreóriási hangsúlyt fektetünk.

A tiszafüredi strandon van egészségügyi szoba is, valamint defibrillátor- ez utóbbit a strand üzemeltetője szerint eddig még szerencsére egyszer sem kellett használni.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek